BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Psyche/soma
Aktualne zalecenia dotyczące żywienia. Czy sposób odżywiania może wpływać na zdrowie psychiczne?
prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska
dr n. med. Ewa Stefańska
- Wpływ oddziaływań niefarmakologicznych na stan zdrowia psychicznego
- Pacjenci psychiatryczni jako grupa szczególnie narażona na wystąpienie zaburzeń metabolicznych, nadwagi i otyłości
- Przedstawienie aktualnych zaleceń żywieniowych skierowanych do osób z zaburzeniami psychicznymi
Współczesna urbanizacja, rozwój technologiczny, tempo życia i pracy, a w konsekwencji brak czasu są czynnikami, które oddziałują na zdrowie psychiczne i sprzyjają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Korzystny wpływ niefarmakologicznych oddziaływań w leczeniu zaburzeń psychicznych może dotyczyć modyfikacji stylu życia poprawiającej jego jakość. W ostatnich latach stosunek do sposobu żywienia i świadomość jego wpływu na stan zdrowia człowieka uległy istotnym zmianom1. Wprowadzenie odpowiednich zachowań żywieniowych może wykazywać protekcyjne działanie w utrzymaniu zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Sposób żywienia może też wspomagać terapię, wpływając na stan zdrowia chorujących osób.
Celem pracy jest przedstawienie aktualnych zaleceń żywieniowych skierowanych do pacjentów z zaburzeniami psychicznymi.
Ogólne założenia dotyczące diety u osób z zaburzeniami psychicznymi
Sposób żywienia, dobór odpowiednich produktów i potraw, ich ilość i jakość są warunkiem właściwego stanu odżywienia, a co za tym idzie – dobrego stanu zdrowia. Sposób żywienia osób z zaburzeniami psychicznymi nie powinien odbiegać od zasad racjonalnego żywienia przeznaczonych dla osób zdrowych. Zarazem należy go dostosować do aktualnych potrzeb pacjenta (unikanie nadmiaru, jak i niedostatecznego spożycia żywności). Powinien także uwzględniać w diecie te składniki, które wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego oraz utrzymanie prawidłowej wartości glikemii i profilu lipidowego. Istotny jest też fakt, że skutkiem ubocznym stosowanej u pacjentów psychiatrycznych farmakoterapii jest nadmierny przyrost masy ciała2. Do leków wykazujących taki wpływ należą: paroksetyna, mirtazapina, mianseryna. Natomiast najmniejszy wpływ na przyrost masy ciała badacze przypisują bupropionowi, trazodonowi, fluoksetynie, cytalopramowi, escytalopramowi oraz rzadziej sertralinie i wenlafaksynie2. W badaniach wykazano, że spożywanie wysokokalorycznych produktów, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cukry proste, powoduje pogorszenie funkcjonowania układu nerwowego poprzez nasilenie stresu oksydacyjnego i zmniejszenie plastyczności synaps3,4. W związku z tym dobór właściwej diety i jej wartości energetycznej ma bardzo istotne znaczenie.