BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Temat numeru
Zagubiony sommelier, czyli alkoholowe zapalenie wątroby u smakosza wina
lek. Aleksandra Tracz
lek. Adriana Grzybowska-Rhéaume
- Podstawą rozpoznania alkoholowej choroby wątroby pozostaje wywiad spożywania alkoholu w ilości większej niż uznawana za bezpieczną w kontekście chorób wątroby, tj. >2 j. etanolu dziennie dla kobiet i >3 j. dziennie dla mężczyzn. Na podstawie przypadku pacjenta, który potwierdził wieloletnie spożywanie alkoholu, w artykule została omówiona etiologia alkoholowego zapalenia wątroby oraz sposoby jego leczenia
- Sommelier – znawca wina, osoba dobierająca w restauracji wino do potraw
Opis przypadku
Mężczyzna, lat 34, został przyjęty na oddział chorób wewnętrznych (OCW) w trybie pilnym z powodu postępującego zażółcenia powłok skórnych, uporczywego świądu skóry oraz znacznego osłabienia. Pacjent zauważył ponadto ciemniejsze zabarwienie moczu i jaśniejsze zabarwienie stolca. Opisywane objawy wystąpiły ok. 2 tygodni przed hospitalizacją.
Pacjent, z zawodu (były) kelner, potwierdził codzienne, wieloletnie spożywanie alkoholu, głównie wina i piwa. Stało się to przyczyną utraty pracy, co istotnie wpłynęło na zwiększenie ilości spożywanego alkoholu. W badaniu przedmiotowym zwracały uwagę znacznie zażółcone powłoki skórne, zwiększenie obwodu brzucha oraz powiększona wątroba. Nie stwierdzono bolesności w obrębie jamy brzusznej, objaw Chełmońskiego pozostawał ujemny. W tomografii komputerowej (TK) jamy brzusznej opisano m.in. cechy umiarkowanego wodobrzusza, wątroba zaś wykazywała cechy stłuszczenia, jednak bez obrazu charakterystycznego dla przebudowy marskiej. W badaniach laboratoryjnych wykonanych przy przyjęciu stwierdzono:
- znacznie podwyższone wskaźniki uszkodzenia komórki wątrobowej ([GGTP – γ-glutamyltranspeptidase] 302 j./l, aminotransferaza asparaginowa [AspAT] 168 j./l, aminotransferaza alaninowa [AlAT] 69 j./l)
- parametry świadczące o upośledzonej wydolności wątroby (albuminy 26,4 g/l, znormalizowany współczynnik czasu protrombinowego [INR – international normalized ratio] 1,85, bilirubina całkowita 52,2 mg/dl, liczba krwinek płytkowych [PLT – platelets] 189 tys./μl)
- podwyższone wskaźniki stanu zapalnego (białko C-reaktywne [CRP – C-reactive protein] 108,5 mg/l).