Dostęp Otwarty

Nauka

Dieta na gojenie się ran po zabiegach

Opracował lek. dent. Bartosz Stańczyk

Zabiegi implantologiczne i periochirurgiczne są na tyle inwazyjne, że gojenie się ran może przebiegać długo, być uciążliwe dla pacjenta i wpływać negatywnie na wynik leczenia. Wskazania dla pacjenta ograniczają się zazwyczaj do zalecenia półpłynnej diety składającej się z miękkich pokarmów i ewentualnie przyjmowania określonych leków. Okazuje się jednak, że świadome dobranie diety może ułatwić gojenie się tkanek po zabiegach.

Autorzy badania, które ukazało się w „The Open Dentistry Journal”, dokonali przeglądu piśmiennictwa w tym zakresie. Zauważono, że wprowadzenie ograniczeń dietetycznych po zabiegach może spowodować przyjmowanie niedostatecznej ilości składników odżywczych. Niedobory białka, wapnia, witaminy D oraz długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych mogą negatywnie wpływać na tempo i jakość procesów gojenia. W czasie regeneracji tkanek występuje zwiększone zapotrzebowanie na wiele witamin, dlatego trzeba rozważyć ich suplementację preparatami multiwitaminowymi. Warto zwrócić pacjentom uwagę już na etapie planowania leczenia, że prawidłowo zbilansowana dieta i racjonalne odżywianie jeszcze przed zabiegami będą miały pozytywny wpływ na ostateczny wynik całej terapii.

Lepsze gojenie można obserwować u osób przyjmujących składniki o działaniu przeciwzapalnym (kwasy omega-3, witamina D, błonnik pokarmowy i zmniejszenie spożycia węglowodanów), osteogennym (witamina D i wapń) oraz antyoksydacyjnym (witamina E, β-karoten, likopen). Inne badanie sugerowało, że suplementacja witaminy B12 przed ekstrakcją zęba powodowała zmniejszenie się dolegliwości bólowych mierzonych sześć godzin i pięć dni po zabiegu.