Badania

Wpływ kawy na mikroflorę jamy ustnej

Dr n. med. Agnieszka Machul-Żwirbla

Kierownik laboratorium mikrobiologicznego Prolab

Adres do korespondencji: Dr n. med. Agnieszka Machul-Żwirbla, Prolab Sp. z o.o., Sp. komandytowa, ul. Daliowa 4/8, 30-612 Kraków, tel. 12 625 20 00, 507 064 968, e-mail: machul@pro-lab.pl

Kawa, dzięki wysokiej zawartości związków bioaktywnych, ma właściwości antybakteryjne. Z tego względu może wpływać na wzrost bakterii stanowiących mikroflorę jamy ustnej. Jama ustna jest bogato skolonizowana przez ok. 700 gatunków drobnoustrojów, które w warunkach równowagi fizjologicznej są odpowiedzialne za oporność na patogeny, utrzymanie homeostazy i modulowanie układu odpornościowego. Zaburzenia homeostazy początkowego odcinka przewodu pokarmowego mogą skutkować pojawieniem się różnych, często bardzo poważnych, chorób. W niniejszej pracy autorka dokonuje przeglądu najnowszych badań dotyczących wpływu kawy na mikroflorę jamy ustnej.

Kawa to drugi po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie. Każdego dnia ludzie wypijają ponad trzy miliardy jej filiżanek. Największe spożycie kawy w przeliczeniu na jednego mieszkańca odnotowuje się w Skandynawii (nawet powyżej 10 kg rocznie). W Polsce z kolei konsumpcja oceniana jest na 1-1,5 filiżanki dziennie, co odpowiada rocznemu spożyciu ok. 2-3 kg.[1] Kawa została sprowadzona do Europy w XVI wieku. Komercyjnie jest uprawiana na odległych plantacjach w Etiopii, Brazylii, Kenii, Wietnamie, na Jamajce oraz Hawajach. Dojrzałe czerwone jagody kawy są zbierane, a zewnętrzny miąższ i owocnia usuwane, co pozwala na odkrycie zielonych ziaren, które są następnie prażone.

Z uwagi na częstotliwość spożywania kawy szczególną uwagę poświęca się jej wpływowi na organizm człowieka. Najnowsze badania wykazały szereg korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem tego napoju. Wśród nich wymienia się zmniejszone ryzyko wystąpienia takich chorób jak:

  • nowotwory,
  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • cukrzyca,
  • choroba Parkinsona,
  • choroba Alzheimera,
  • choroby zwyrodnieniowe.[2]

Korzyści zdrowotne wynikają w głównej mierze z obecności w kawie związków bioaktywnych. Oprócz kofeiny zalicza się do nich polifenole, kafestol, kahweol, kwas chlorogenowy i hydroksyhydrochinon.[3] Kofeina wykazuje szerokie działanie lecznicze. Zn...

Coraz większą rolę przypisuje się działaniu substancji bioaktywnych zawartych w kawie w odniesieniu do próchnicy i innych chorób bakteryjnych jamy ustnej.[4] Wciąż jednak wpływ kawy na miejscową mikroflorę jamy ustnej pozostaje niejasny i wymaga przeprowadzenia dodatkowych badań.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Mikroflora jamy ustnej

Ludzka jama ustna jest złożonym ekosystemem, bogato skolonizowanym przez wirusy, pierwotniaki, archeony, grzyby i bakterie.[5] Społeczność ta odgrywa kluczową rolę w [...]

Kawa a mikroflora jamy ustnej

Wpływ kawy na poszczególne gatunki bakterii wchodzące w skład mikroflory jamy ustnej został już szczegółowo przebadany. W randomizowanym badaniu wykazano, że [...]

Podsumowanie

Częstotliwość i rozpowszechnienie spożywania kawy wśród pacjentów przyczynia się do prowadzenia licznych badań dotyczących jej właściwości i bezpieczeństwa stosowania. W świetle [...]