Aktualności naukowe

Najnowsze badania
Olejek cytrynowy w profilaktyce i leczeniu halitozy

mgr Anna Szczygielska

Katedra i Zakład Patologii Jamy Ustnej Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

Halitoza to wyjątkowo wstydliwa i problematyczna kwestia utrzymującego się nieprzyjemnego zapachu z ust, która dotyczy sporej części ludzi (nawet 30% osób na całym świecie). Według przedstawianych danych w ok. 90% powstaje z powodu złej higieny jamy ustnej, chorób przyzębia, suchości błony śluzowej lub wadliwych wypełnień zębowych. Możliwe są również inne, niestomatologiczne przyczyny tej dolegliwości, jak np. problemy z wątrobą, cukrzyca lub efekt stosowania niektórych leków.

W poszukiwaniu środków zaradczych wobec omawianej dolegliwości, w cytowanym badaniu skupiono się głównie na jej mikrobiologicznej etiologii, w której na zalegające w ślinie aminokwasy siarkowe działają enzymy bakteryjne, produkując lotne gazy o nieprzyjemnym zapachu. Zmniejszanie liczby bakterii w jamie ustnej, a tym samym redukowanie przykrego zapachu z ust, zdaje się najprostszym rozwiązaniem omawianego problemu. Co jednak, gdy codzienne szczotkowanie, stosowanie płynu do płukania jamy ustnej ani nitkowanie zębów już nie wystarcza? Autorzy omawianej pracy podjęli próbę sprawdzenia, czy stosowanie mieszanki płuczącej jamę ustną, wzbogaconej o naturalny olejek cytrynowy, zmniejszy ilość flory bakteryjnej w jamie ustnej, a tym samym ilość produkowanych w niej lotnych gazów siarkowych.

Do góry