Przegląd piśmiennictwa

Możliwości prewencji zaburzeń odżywiania w kontekście dbania o zdrowie jamy ustnej

dr n. biomed. Joanna Jurek

Institut d'Investigació Sanitaria Pere Virgili, Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII Departament de Medicina i Cirurgia, Universitat Rovira i Virgili

Adres do korespondencji:

dr n. biomed. Joanna Jurek

e-mail: Joanna.michalina.jurek@gmail.com

  • Problemy zdrowotne związane z zaburzeniami przyjmowania i wchłaniania pokarmu oraz ich wpływ na cały organizm
  • Rola pracowników ochrony zdrowia zajmujących się pacjentami z zaburzeniami odżywiania w kontekście profilaktyki zdrowia jamy ustnej tej grupy pacjentów

Zaburzenia związane z jedzeniem określa się jako trwałą nieprawidłowość w obrębie zachowań dotyczących pożywienia i przyjmowania pokarmu, które powodują zmianę w jego spożywaniu lub wchłanianiu. Zaburzenia te rozwijają się zwykle w dzieciństwie. Charakteryzują się dużą zachorowalnością i śmiertelnością wynikającą z nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Nieleczone zaburzenia odżywiania wpływają w znaczący sposób zarówno na zdrowie fizyczne, jak i funkcjonowanie psychospołeczne spowodowane niedowagą lub nadwagą oraz zachowaniami kompensacyjnymi, takimi jak wymioty bądź nadużywanie środków przeczyszczających i odchudzających1. W dłuższej perspektywie podobne zachowania odznaczają się negatywnym wpływem na cały organizm i w zależności od ich nasilenia mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych, hipoglikemii, a także potencjalnie śmiertelnych zaburzeń równowagi elektrolitowej2. Z tego powodu osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania są obarczone większym ryzykiem prób samobójczych oraz śmiertelności z powodu niskiej jakości życia w porównaniu z populacją ogólną oraz osobami z innymi schorzeniami psychicznymi3. Takie nieprawidłowości często mają charakter przewlekły, szczególnie jeśli pacjent nie zostanie wyleczony w odpowiednim czasie. Od wystąpienia pierwszych objawów choroby do podjęcia leczenia mija średnio ponad 5 lat4.

Na rozwój zaburzeń odżywiania może wpływać wiele czynników, począwszy od uwarunkowań społeczno-kulturowych, poprzez biologiczne, genetyczne, po psychologiczne. Pomimo różnorodności i złożoności etiologii zaburzeń odżywiania, szeroko zakrojone badania wskazują na istnienie czynników ryzyka predysponujących do wystąpienia omawianego schorzenia. Wśród takich czynników wymienia się uwarunkowania genetyczne, które w połączeniu z biologicznymi − jak zwiększony apetyt i zaburzenie funkcji mikrobioty jelitowej oraz otyłość towarzysząca negatywnym odczuciom i traumom (molestowanie, inne urazy psychiczne) mogą być również powiązane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia objawów zaburzeń odżywiania3.

Co ciekawe, także zdrowie jamy ustnej może być traktowane jako istotny czynnik mogący wpływać na zaburzenia odżywiania5. Potwierdzają to badania mówiące o tym, że obecność zachowań kompensacyjnych (zwłaszcza wymioty, a także spożywanie pokarmów o ...

Do góry