BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Resort wyjaśnia powody przerwania prac nad regulacjami dotyczącymi szpitalnego żywienia
Perturbacje legislacyjne opóźniają projekt
Nadal trwają prace nad projektem rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach – informuje resort.
Niedożywienie szpitalne dotyka ponad 30 proc. chorych – według danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Aż 80 proc. pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zwraca uwagę, że liczne badania stanu odżywienia pacjentów szpitalnych wykazywały niedobory niektórych witamin i składników mineralnych.
Projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach przygotowano w 2022 roku. W dokumencie określono 15 diet i 9 ich modyfikacji (lista niżej), rekomendowane i przeciwwskazane środki spożywcze wykorzystywane w poszczególnych rodzajach diet oraz wartość odżywczą i energetyczną stosowanych diet szpitalnych.
Kilka dni temu jednak media obiegła informacja, że resort zdrowia wycofał się z planów.
Ministerstwo Zdrowia zdementowało tę informację. Poinformowało PAP, że w toku konsultacji projektu uwagę zgłosiło Rządowe Centrum Legislacji. Dotyczy ona „konieczności modyfikacji upoważnienia ustawowego do wydania aktu wykonawczego zawartego w art. 72 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia”.
Obecnie trwa proces legislacyjny, który uwzględnia tę zmianę. „Niezwłocznie po jej zatwierdzeniu, prace nad projektem rozporządzenia zostaną wznowione” – zapewniło ministerstwo.
Co się zmieni
Przypomnijmy: w uzasadnieniu projektu ministerstwo powołało się na raport Najwyższej Izby Kontroli z 2018 roku. Według NIK wytyczne dotyczące diet oraz ich nazewnictwo są niedostateczne. Nazwy diet w szpitalach były zróżnicowane, wywodziły się od nazw narządów (na przykład trzustkowa i wątrobowa), jednostek chorobowych (cukrzycowa, atopowa), nazwy ograniczanego lub dostarczanego składnika (niskosodowa, bezglutenowa i bez laktozy) lub od nazwiska twórcy diety (dieta Karelia i dieta Schmidta).
Nowa nomenklatura diet szpitalnych ma być ujednolicona i dotyczyć jej składu.
Nowe przepisy przewidują piętnaście diet:
– dieta podstawowa,
– dieta łatwostrawna,
– dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu,
– dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego,
– dieta bogatoresztkowa,
– dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów,
– dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych,
– dieta uobogoenergetyczna,
– dieta bogatobiałkowa,
– dieta niskobiałkowa,
– dieta eliminacyjna,
– dieta papkowata,
– dieta płynna,
– dieta płynna wzmocniona,
– dieta do żywienia przez zgłębnik.
Opracowano także dziewięć modyfikacji diet:
– bezjajeczna,
– bezglutenowa,
– bezlaktozowa,
– bezmleczna,
– wegetariańska,
– dodatek do drugiego śniadania,
– dodatek do podwieczorku,
– dodatek do drugiej kolacji,
– modyfikacja indywidualna.
To nie koniec
Od lipca 2022 roku trwają prace nad wymaganiami obowiązującymi przy prowadzeniu żywienia szpitalnego dzieci i młodzieży, kobiet w okresie ciąży oraz laktacji. Zadanie jest realizowane we współpracy z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH-Państwowym Instytutem Badawczym, Instytutem „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” oraz Instytutem Matki i Dziecka. Zalecenia te również mają być włączone do projektu rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.