BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Sprawozdanie z kongresu
Czy odmienne odczuwanie smaku zwiększa otyłość?
Prof. dr hab. med. Dariusz Moczulski
Można zmienić preferencje smakowe i bakterie w przewodzie pokarmowym. Dzięki poznaniu mechanizmów autoregulacji apetytu niebawem będziemy w stanie lepiej zapobiegać otyłości, twierdzili naukowcy na 75. Konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (75th Scientific Session).
Autoregulacja apetytu
Jednym z ciekawszych tematów konferencji była autoregulacja apetytu. Poznanie tego zagadnienia jest bardzo istotne dla zapobiegania i leczenia otyłości oraz cukrzycy typu 2. Istotnym elementem autoregulacji apetytu jest odczuwanie smaku. Każdy z nas odczuwa smaki w odmienny sposób, co przekłada się na skład i ilość spożywanych pokarmów. Okazuje się, że odczucie smaku występuje już po urodzeniu. Pokarmy spożywane przez matkę mają wpływ na smak mleka, co może decydować o naszych przyszłych preferencjach pokarmowych. Już w pierwszych dniach życia odczuwamy słodki smak, który oznacza przyjemność, i gorzki, identyfikowany z trucizną. Podobnie smaki te odczuwają wszystkie inne ssaki.
W jednym z zaprezentowanych badań wykazano, że niemowlęta uspokajały się szybciej, otrzymując wodę z glukozą w porównaniu z samą wodą. Efekt ten uzyskano również, podając niemowlętom wodę z aspartamem. Kolejne z prezentowanych badań pokazało inną aktywację układu nerwowego podczas spożywania pokarmu u osób otyłych niż u osób szczupłych. W jeszcze innym badaniu przedstawiono, że osoby otyłe odczuwają więcej przyjemności podczas spożywania pokarmów niż osoby szczupłe. Powstaje więc pytanie, czy otyłość nie jest spowodowana odmiennym odczuwaniem smaku.
Udowodniono również, że można zmienić preferencje pokarmowe. Gdy dzieciom dawano do jedzenia więcej warzyw i owoców, to po kilkunastu dniach, gdy same mogły wybrać pokarm, częściej wybierały właśnie warzywa i owoce.
Jak widać, wiele dzieje się w pracach badawczych nad poznaniem mechanizmu autoregulacji apetytu. Badania pokazują, że mechanizm ten jest bardzo złożony. Wynika to z faktu, że w rozwoju ewolucyjnym musieliśmy się przystosować do spożywania pokarmów o dużej różnorodności, o różnym smaku i z różną zawartością kaloryczną. Główny wniosek wynikający z dotychczas przeprowadzonych badań brzmi, że mechanizmy autoregulacji apetytu zostały tak wytworzone, aby przede wszystkim uniknąć niedojadania. Ewolucyjnie jesteśmy bardziej skłonni do spożywania za dużej ilości pokarmów niż za małej.
Kilka grup badawczych na świecie próbuje wytłumaczyć różnice w odczuwaniu smaku między ludźmi poprzez badania genetyczne. Jedną z pierwszych udowodnionych różnic pomiędzy ludźmi w odczuwaniu smaku była wrażliwość na odczuwanie smaku fenylotiokarba...