ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Sposób żywienia a współistniejące choroby przewodu pokarmowego u kobiet z endometriozą
Bob Kronemeyer
- Wpływ spożycia poszczególnych składników odżywczych na występowanie objawów ze strony przewodu pokarmowego u pacjentek z endometriozą – omówienie wyników badania
- Czy interwencja żywieniowa może zmniejszyć chorobowość związaną z endometriozą?
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Journal of Physiology and Pharmacology” potwierdzono silny związek między sposobem żywienia a występowaniem i przebiegiem chorób przewodu pokarmowego u kobiet z endometriozą. W rezultacie niemieccy autorzy uważają, że profesjonalna interwencja żywieniowa może zmniejszyć chorobowość związaną z tym schorzeniem.
Według najnowszych badań dieta wpływa na początek i progresję endometriozy. Ponieważ jednak dostępnych jest niewiele danych na temat sposobu żywienia pacjentek z endometriozą, autorzy zbadali spożycie poszczególnych składników odżywczych oraz czynniki potencjalnie wpływające na ich spożycie u tych chorych.
Omawiane retrospektywne badanie kliniczno-kontrolne obejmowało 156 chorych na endometriozę oraz 52 kobiety dobrane pod względem wieku, które tworzyły grupę kontrolną. Wszystkie uczestniczki wypełniły poddany walidacji kwestionariusz żywieniowy dotyczący spożycia składników odżywczych w ciągu ostatnich 12 miesięcy, a także kwestionariusz chorobowy, którego celem było określenie stanu ich choroby, objawów klinicznych i chorób współistniejących.
U kobiet z endometriozą istotnie częściej niż u pacjentek z grupy kontrolnej występowały schorzenia współistniejące związane z żywieniem, takie jak nietolerancje pokarmowe (25,6% vs 7,7%; p = 0,009) i alergie (57% vs 31%; p <0,001). Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, w tym zaparcia, wzdęcie, zgaga, biegunka lub częste oddawanie stolca, także częściej zgłaszały chore na endometriozę (77% vs 29%; p <0,001).
Również spożycie poszczególnych składników odżywczych przez pacjentki z endometriozą różniło się istotnie w porównaniu z grupą kontrolną – stwierdzono istotnie mniejszą podaż kwasów organicznych (p = 0,006), maltozy (p = 0,016), glikogenu (p = 0,035), kwasu tetradecenowego (p = 0,041), metioniny (p = 0,046), lizyny (p = 0,048), treoniny (p = 0,046) i histydyny (p = 0,049).
Łączne spożycie białek zwierzęcych było także znacznie mniejsze wśród kobiet z endometriozą niż w grupie kontrolnej (p = 0,047).
U chorych na endometriozę stwierdzono także mniejszą podaż witaminy C (p = 0,031), witaminy B12 (p = 0,008) i magnezu (p = 0,043) w porównaniu z grupą kontrolną. Mniejsze spożycie witaminy B12 w tej grupie można było wiązać z mniejszym spożyciem białek zwierzęcych, ponieważ ta witamina występuje głównie w produktach zwierzęcych.
Pacjentki z endometriozą nie uzyskiwały również zalecanego dziennego spożycia 300 μg kwasu foliowego. Mniej więcej 77% z nich zgłosiło objawy ze strony przewodu pokarmowego, a mianowicie zaparcia i wzdęcie, w porównaniu z 29% pacjentek w grupie kontrolnej (p <0,001).
Oprócz umiejscowienia choroby na objawy ze strony przewodu pokarmowego może również wpływać leczenie, takie jak operacje ginekologiczne i stosowane leki. W omawianym badaniu wykazano, że u chorych na endometriozę histerektomia i owariektomia wiązały się z niestrawnością, a w szczególności z zaparciami, wzdęciem i biegunką. Autorzy stwierdzili również istotnie większą częstość występowania choroby trzewnej i nadwrażliwości na gluten u kobiet z endometriozą w porównaniu z grupą kontrolną, „co może tłumaczyć korzystny efekt diety bezglutenowej w leczeniu bólu miednicy u tych pacjentek”.
Badania wykonywane w celu oceny częstości występowania nietolerancji pokarmowych w związku z endometriozą mogą ułatwić leczenie bólu i objawów ze strony przewodu pokarmowego, na przykład za pomocą interwencji żywieniowych. Autorzy stwierdzili: „Biorąc pod uwagę opisane objawy ze strony przewodu pokarmowego i nietolerancje pokarmowe, pacjentki z endometriozą charakteryzują się prawdopodobnie innymi zachowaniami żywieniowymi niż kobiety bez endometriozy”.
Kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy lub sorbowy, mogą przynosić korzyści u chorych na endometriozę ze względu na ich właściwości antyoksydacyjne i działanie przeciw drobnoustrojom. W eksperymentach przeprowadzonych na zwierzętach wykazano również przeciwzapalne działanie tych kwasów.
Częścią leczenia żywieniowego w endometriozie mogłaby być również suplementacja witaminy C lub magnezu.
Contemporary OB/GYN 2019;64(10):26
Komentarz
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Szyłło
Klinika Ginekologii Operacyjnej i Ginekologii Onkologicznej, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Szyłło
Endometrioza to schorzenie estrogenozależne powodujące dolegliwości bólowe miednicy mniejszej, które wpływa na stan fizyczny i samopoczucie pacjentek, a także oddziałuje na relacje społeczne kobiet. W rozwoju choroby podkreśla się wiele czynników patogenetycznych, takich jak: czynniki genetyczne, środowiskowe, immunologiczne, styl życia pacjentek czy zarzucanie treści miesiączkowej. Stwierdzono, że nadprodukcja prostaglandyny PGF2 stanowi czynnik wywołujący silne dolegliwości bólowe związane ze zjawiskiem dysmenorrhea. Prostaglandyny PGE2 i PGF2 łagodnie stymulują skurcze mięśni oraz nasilają skurcze macicy. PGE2 hamuje agregację płytek krwi, co może skutkować wzmożonymi krwawieniami z macicy, które obserwuje się u pacjentek z endometriozą. Prostaglandyna PGE2 stymuluje inne grupy mięśni, co wpływa na występowanie dolegliwości skojarzonych – nudności, wymiotów, biegunki. Podaż w codziennej diecie tłuszczów bogatych w kwasy omega-3, które są źródłem do syntezy prostaglandyny PGE1, może się przyczynić do osłabienia bólu w okresie okołomiesiączkowym. Dieta pacjentek z endometriozą powinna zawierać jak najmniejszą ilość kwasów tłuszczowych stymulujących produkcję PGF2, czyli tłuszczów nasyconych, masła, mięsa, podrobów, smalcu, słoniny. Czynnikiem wspomagającym zmniejszenie przyswajania tłuszczów jest wzbogacenie diety w błonnik. W rezultacie poprawie ulega jakość trawienia, jak również zmniejsza się całkowita pula krążących estrogenów, które także są odpowiedzialne za stymulację produkcji prostaglandyn. Zaleca się też ograniczenie spożycia rafinowanych, skoncentrowanych węglowodanów: cukru, białej mąki, soków owocowych, suszonych owoców.
Dolegliwości żołądkowo-jelitowe w postaci bólów brzucha, wzdęć i nudności są często obserwowane u kobiet z endometriozą. Objawy te mogą być spowodowane guzkami zlokalizowanymi w jelitach, zwiększoną nietolerancją pokarmową, alergią czy zespołem jelita drażliwego. Specjalne zalecenia dietetyczne w grupie chorych na endometriozę należy traktować jako działania profilaktyczne oraz wspomagające w leczeniu tego schorzenia. Jednak skąpe dane z piśmiennictwa nie pozwalają na jednoznaczne określenie roli poszczególnych składników pokarmowych w patofizjologii tej choroby i w kolejnych etapach jej rozwoju.