ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Dieta a nadciśnienie tętnicze
dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek
dr inż. Dominika Głąbska
Badania epidemiologiczne wskazują na rozpowszechnienie nadciśnienia tętniczego. W krajach wysoko uprzemysłowionych dotyczy ono 25-50% populacji dorosłych. W Polsce choruje 29-36%, a wśród osób po 65 r.ż. aż ¾ populacji.
Wprowadzenie
Prognozuje się, że w 2035 r. nadciśnienie tętnicze (NT) będzie miał co drugi dorosły Polak. W terapii NT bardzo duże znaczenie ma leczenie niefarmakologiczne, obejmujące modyfikację stylu życia, w tym sposobu odżywiania.1
Zmniejszenie masy ciała
Nadwaga i otyłość to czynniki rozwoju nadciśnienia tętniczego.2 Badania kliniczne (z niewielkimi wyjątkami) potwierdzają wpływ zmniejszenia nadmiernej masy ciała na obniżenie ciśnienia tętniczego. Co ważne, obniżenie to obserwuje się już przed osiągnięciem prawidłowej masy ciała, także u osób, które tylko częściowo osiągnęły oczekiwany cel w odchudzaniu.3 W metaanalizie badań poświęconych ocenie wpływu zmniejszenia masy ciała na redukcję wartości ciśnienia tętniczego stwierdzono, że średnie zmniejszenie nadmiernej masy ciała o 4 kg skutkowało obniżeniem ciśnienia skurczowego od 1,8 do 4,5 mmHg, a rozkurczowego – od 1,5 do 3,2 mmHg.4 Im większa jest redukcja nadmiernej masy ciała, tym bardziej obniża się ciśnienie tętnicze.3
Podaż soli
Zwiększenie podaży soli w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego, a zmniejszenie jej ilości na jego obniżenie. Sód jest niezbędnym składnikiem mineralnym potrzebnym do utrzymania objętości krwi, równowagi kwasowo-zasadowej, przekaźnictwa nerwowego i prawidłowego funkcjonowania komórek organizmu. Minimalne dobowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 200-500 mg.5
Zgodnie z danymi z całego świata przeciętne spożycie sodu znacznie przekracza rekomendowaną przez WHO ilość 2 g/24 h (co odpowiada 5 g soli dziennie).2 Na jego spożycie wpływają w dużej mierze czynniki kulturowe i zwyczaje żywieniowe. Głównym źródłem sodu w diecie Polaków są: sól kuchenna (38%), pieczywo (22%), mięso i przetwory (19%). Występuje on również w dużych ilościach w produktach wysoko przetworzonych i zawierających glutaminian sodu.6 Podczas badania NHANES 2005-2010 zaobserwowano, że każdy dodatkowy 1 g sodu odpowiada podniesieniu ciśnienia skurczowego o 1,04 mmHg.7
Metaanaliza badań dotyczących wpływu sodu na zdrowie wykazała, że zmniejszenie spożycia sodu u dorosłych obniża skurczowe ciśnienie tętnicze o 3,39 mmHg, a rozkurczowe o 1,54 mmHg.5 Ponadto gdy spożycie sodu jest mniejsze niż 2 g/24 h w porównaniu...
Badania wskazują, że zmniejszenie podaży soli o 3 g/24 h u osób z nadciśnieniem tętniczym pozwala na obniżenie ciśnienia tętniczego skurczowego o 3,6-5,6 mmHg i rozkurczowego o 1,9-3,2 mmHg, a u osób bez nadciśnienia tętniczego odpowiednio o 1,8-3...