Nowości

Ginekologia: Dieta wegetariańska a ryzyko mięśniaków macicy

Lek. med. Elżbieta Świeściak

Kobiety spożywające duże ilości warzyw kapustnych, pomidorów i jabłek mają mniejsze ryzyko zachorowania na mięśniaki macicy.

Mięśniaki macicy to najczęstsze łagodne guzy macicy i jednocześnie najczęstsza przyczyna interwencji chirurgicznej w obrębie macicy. Patogeneza tych estrogenozależnych guzów nie jest do końca poznana, jednak wiadomo, że niektóre składniki spożywanych produktów (soja, słodziki, konserwanty, sztuczne dodatki do żywności) mogą modyfikować metabolizm endogennych hormonów i wywierając efekt estrogenowy, przyczyniać się do powstawania mięśniaków. Podobne znaczenie może mieć rodzaj diety. Autorzy kliniczno-kontrolnej ankiety z udziałem 600 premenopauzalnych Chinek po operacji mięśniaków macicy (grupa badana) i 600 zdrowych kobiet zbadali, czy istnieje zależność między dietą wegetariańską a ryzykiem powstania mięśniaków macicy.

Zaobserwowano odwrotną zależność między spożywaniem owoców i warzyw a powstaniem mięśniaków. Zależność ta była najsilniejsza wśród kobiet spożywających duże ilości warzyw kapustnych (brokuły, kapusta, kapusta pekińska), pomidorów i jabłek. Autorzy uważają, że efekt ten jest wynikiem osłabienia metabolizmu estrogenów u wegetarianek, u których stwierdza się niższe stężenia estriolu i estrogenów całkowitych w moczu oraz wyższe surowicze stężenia SHBG. Dieta zawierająca owoce i warzywa jest źródłem dużych ilości antyoksydantów i innych związków roślinnych, które na drodze apoptozy lub przemian hormonalnych mogą zmniejszać częstość mięśniaków macicy. Podobnie fitoestrogeny mogą kompetycyjnie konkurować z estradiolem o receptor estrogenowy w sposób, który zmniejsza ryzyko powstania tych estrogenozależnych guzów macicy.

Do góry