Profilaktyka
Witamina D w roli głównej
Witaminę D podaje się w celach profilaktycznych dla wzmocnienia układu odpornościowego. Udowodniono w badaniach, że osoby z jej optymalnym stężeniem we krwi rzadziej chorują m.in. na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne, w tym nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2, otyłość, zaburzenia depresyjne, chorobę Alzheimera. Właściwości i znaczenie protekcyjne witaminy D dla ludzkiego organizmu przedstawia w rozmowie z Agnieszką Fedorczyk prof. dr hab. n. med. Ewa Marcinowska-Suchowierska z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie
Medical Tribune: Dlaczego witamina D jest tak ważna dla naszego organizmu?
Prof. Ewa Marcinowska-Suchowierska: Ponieważ odgrywa istotną rolę w regulacji metabolizmu wapnia i fosforanów oraz w funkcjonowaniu układu mięśniowo-szkieletowego, a także zapobiega krzywicy żywieniowej, osteomalacji i osteoporozie. Ekspresja receptorów witaminy D (VDR – vitamin D receptor) w komórkach ludzkich wskazuje na jej bardziej ogólny, pozaszkieletowy wpływ na zdrowie człowieka (działanie plejotropowe). Witamina D ze względu na obecność VDR w prawie każdej tkance i komórce naszego ciała (w tym w komórkach odpornościowych, w skórze, mózgu, gonadach, żołądku, sercu, trzustce, mięśniach, itp.) jest kluczowa dla zdrowia całego ustroju człowieka, a jej niedobór, jeśli pozostaje długotrwale niewyrównany, może mieć szkodliwe skutki dla tych narządów i całego organizmu.
Niskie stężenie 25-hydroksywitaminy D [25(OH)D] – głównego markera we krwi stanu zaopatrzenia organizmu w witaminę D, zostało powiązane z ryzykiem rozwoju nowotworów takich jak rak okrężnicy, piersi, jajnika, prostaty, trzustki, skóry, bądź białaczek. Ponadto podobny związek wykazano w przypadku chorób o podłożu immunologicznym, takich jak astma oskrzelowa, stwardnienie rozsiane, nieswoiste choroby zapalne jelit, toczeń rumieniowaty układowy, cukrzyca typu 1, choroba Hashimoto bądź choroba Gravesa-Basedowa. Ale nie tylko, bo również liczne choroby cywilizacyjne mają związek ze zmniejszonym stężeniem witaminy D w ustroju, w tym nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, otyłość, depresja, a także choroba Alzheimera.
MT: Jakie są prawidłowe wartości witaminy D w surowicy krwi?
E.M.-S.: Współcześnie epidemiologia określa normy nie na podstawie rozkładu normalnego danego parametru w populacji, lecz na podstawie analizy zależności pomiędzy wartościami danego parametru a ryzykiem rozwoju schorzeń, na który dany parametr ma ...