Słowo wstępne
Słowo wstępne
prof. dr hab. n. med. Dariusz Moczulski, Redaktor Naczelny
Szanowni Państwo,
w obecnym numerze „Medycyny po Dyplomie” publikujemy ciekawy artykuł „Suplementacja doustna potasu – wskazania, przeciwwskazania, sytuacje niejednoznaczne”. Utrzymanie w równowadze gospodarki potasowej jest jednym z głównych problemów współczesnego człowieka. Pierwotna dieta człowieka zawierała więcej świeżych warzyw i owoców, co powodowało większe niż obecnie spożycie potasu. Ewolucyjnie wytworzyły się silne mechanizmy obrony przed nadmiarem potasu, lecz słabe mechanizmy obrony przed jego niedoborem. Przy nadmiarze tego pierwiastka może dojść do zwiększenia jego wydalania przez nerki nawet do 400 mmol na dobę. Niedobór potasu może być natomiast poważnym problemem, szczególnie gdy nałoży się na przykład na stosowania diuretyków tiazydowych lub pętlowych. Aby więc odtworzyć pierwotne warunki środowiskowe, należy dążyć do zwiększenia ilości spożywanych warzyw i owoców w diecie.