Program edukacyjny: hipertensjologia

Wpływ makroskładników na ciśnienie tętnicze i stężenie lipidów: przegląd badań DASH i OmniHeart

Edgar R. Miller III, MD, PhD

Thomas P. Erlinger, MD, MPH

Lawrence J. Appel, MD, MPH

National Institute on Aging, National Institutes of Health, Baltimore, USA

The Effects of Macronutrients on Blood Pressure and Lipids: An Overview of the DASH and OmniHeart Trials Current Atherosclerosis Reports 2006, 8:460-465

Tłum. lek. med. Małgorzata Załoga

Program edukacyjny koordynowany przez prof. dr. hab. med. Jerzego Głuszka, Klinika Hipertensjologii, Angiologii i Chorób Wewnętrznych, Warszawa

Adres do korespondencji: Edgar R. Miller III, MD, PhD, National Institute on Aging, National Institutes of Health, 3001 South Hanover Street, 5th Floor, Room NM-530, Baltimore, MD 21225, USA. E-mail: milleredg@mail.nih.gov

W SKRÓCIE

Makroskładniki to składniki diety dostarczające energii, takie jak białka, tłuszcze i węglowodany. Przedstawiamy wyniki trzech zakrojony na szeroką skalę badań dotyczących diet izokalorycznych: Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), DASH-Sodium i Optimal Macro-Nutrient Intake to Prevent Heart Disease (OmniHeart). W każdym z nich badano wpływ diety o różnym profilu makroskładników, ale takiej samej zawartości kalorycznej na tradycyjne czynniki ryzyka chorób układu krążenia, ciśnienie tętnicze i stężenie lipidów. W badaniu DASH i DASH-Sodium wykazano, że dieta bogata w węglowodany, z przewagą owoców, warzyw i niskotłuszczowego nabiału, ale uboga w tłuszcze (zwłaszcza nasycone) i cholesterol istotnie obniża ciśnienie tętnicze i stężenie cholesterolu frakcji LDL w surowicy. Badanie OmniHeart potwierdza, że częściowe zastąpienie węglowodanów białkiem (w około 50% pochodzenia roślinnego) lub tłuszczami nienasyconymi, przede wszystkim jednonienasyconymi, jeszcze wyraźniej obniża ciśnienie tętnicze, stężenie LDL cholesterolu i ryzyko choroby wieńcowej. Wyniki badań podkreślają rolę makroskładników diety jako czynników determinujących ryzyko sercowo-naczyniowe. Potwierdzają też, że przestrzeganiu zdrowej dla serca diety sprzyja jej możliwa różnorodność.

Wprowadzenie

Makroskładniki to trzy duże grupy składników odżywczych dostarczających energię: tłuszcze, węglowodany i białka, mikroskładniki zaś – witaminy i minerały – pełnią istotne funkcje biologiczne, ale energii nie dostarczają. W badaniach epidemiologicznych dowiedziono, że profil makroskładników diety ma wpływ na ryzyko chorób układu krążenia. Diety obniżające to ryzyko (np. dieta śródziemnomorska) mają zupełnie inne proporcje makroskładników niż np. typowa dieta amerykańska, która je zwiększa.1 Wpływ diety na ryzyko chorób układu krążenia można częściowo ocenić, badając jej wpływ na klasyczne czynniki ich ryzyka, jak stężenie lipidów, ciśnienie tętnicze i metabolizm glukozy.

Każdą grupę makroskładników można podzielić na podgrupy. Na bardzo podstawowym poziomie tłuszcze dzieli się na nasycone i nienasycone, do których zaliczamy tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Jest wiele sposobów podziału węglowodanów. Tradycyjnie ...

Randomizowane kontrolowane badania dotyczące żywienia pomagają ocenić wpływ makroskładników i całej diety na czynniki ryzyka chorób układu krążenia. W artykule podsumowujemy wnioski z trzech szeroko zakrojonych kontrolowanych badań, które pogłębiły naszą wiedzę na temat zarówno korzystnego wpływu makroskładników, jak i ogólnego wpływu stosowanej diety.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Problemy dotyczące metodologii badań

Najpoważniejszym wyzwaniem metodologicznym badań jest ustalenie i utrzymanie różnic zawartości odżywczej badanych składników i unikanie zakłóceń przy ich zamianie na inne, [...]

Badania DASH

W badaniu Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH)3 i DASH-sodium4 oceniano wpływ diety wysokowęglowodanowej (z dużą zawartością owoców, warzyw i niskotłuszczowego [...]

Badanie OmniHeart

W badaniach DASH i DASH-Sodium wykazano, że dieta DASH obniża ciśnienie tętnicze, całkowite stężenie cholesterolu i jego frakcji LDL. Dieta ta [...]

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędnym składnikiem diety i prawdopodobnie wpływają na ryzyko chorób układu krążenia, nie były jednak przedmiotem badań DASH [...]

Wnioski

Modyfikacja diety może mieć duży wpływ na czynniki ryzyka chorób układu krążenia. Wykazano, że stosowanie diet typu DASH obniża ciśnienie tętnicze, [...]

Do góry