Sympozjum: alergia pokarmowa

Czynniki ryzyka alergii pokarmowej

Ujwala Kaza, MD, Adina Kay Knight, MD, Sami L. Bahna, MD, DrPH

Allergy and Immunology Section, Louisiana State University Health Sciences Center, Shreveport, USA

Risk Factors for the Development of Food Allergy Current Allergy and Asthma Reports 2007, 7:182-186

Tłum. lek. med. Małgorzata Arłukiewicz

Adres do korespondencji: Sami L. Bahna, MD, DrPH, Allergy and Immunology Section, Louisiana State University Health Sciences Center, 1501 Kings Highway, Shreveport, LA 71130, USA. E-mail: sbahna@lsuhsc.edu

W SKRÓCIE

Wydaje się, że do alergii pokarmowej predysponują zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Najbardziej znanym czynnikiem jest dieta, szczególnie w niemowlęctwie. Do innych czynników należą dieta matki w czasie ciąży i laktacji, rozwiązanie ciąży cesarskim cięciem, ekspozycja na palenie tytoniu, suplementacja wielowitaminowa oraz leki zobojętniające kwasy. Ważne jest, aby rozpoznać i kontrolować te czynniki, ponieważ zmniejszy to ryzyko alergii pokarmowej.

Wprowadzenie

Szacuje się, że alergia pokarmowa dotyczy 3-4% ogólnej populacji Stanów Zjednoczonych, przy czym u dzieci występuje częściej i wynosi 6%.1 Alergia pokarmowa dotyczy nie tylko dziecka, ale i jego rodziny, dlatego tak ważną rolę odgrywa profilaktyka. Wykazano, że czynniki genetyczne i środowiskowe, w tym w okresie prenatalnym i postnatalnym, stanowią czynniki ryzyka alergii pokarmowej (tab. 1).

Genetyczne czynniki ryzyka alergii pokarmowej

W kilku badaniach potwierdzono, że wytwarzanie immunoglobulin (Ig) E2,3 oraz atopia4,5 są uwarunkowane genetycznie. Są pewne dowody, choć nie do końca rozstrzygające, na dziedziczenie wrażliwości na specyficzne alergeny (np. pyłki ambrozji)6 oraz na dziedziczenie astmy.7 W artykule skoncentrowano się na czynnikach swoistych dla alergii pokarmowej.

Badania bliźniąt

W badaniu z udziałem 58 par bliźniąt, w których co najmniej jedno z pary miało alergię na orzeszki ziemne, wykazano, że współczynnik zgodności wynosił 64% u bliźniąt jednojajowych w porównaniu do 6,8% u dwujajowych.8 Sugeruje to, iż nadwrażliwość na określone alergeny pokarmowe jest uwarunkowana genetycznie. Potrzebne są jednak dalsze badania.

Związek między allelami a alergią pokarmową

Wyniki badania prowadzonego przez Blanco i wsp.9 sugerowały genetyczny związek między alergią krzyżową na lateks i pokarmy a pewnymi allelami HLA, zwanymi DQB1 0201, DRB1 0301 oraz DRB1 0901. W innym badaniu polimorfizm w genie CD14 (zmiana C na T występująca w pozycji -159) związany był z alergią pokarmową.10 Gen CD14 stanowi część kompleksu receptorów rozpoznających wzory, który wiąże się z lipopolisacharydem. W badaniu tym wykazano pięciokrotnie większą częstość występowania genotypu TT u osób z alergią pokarmową w porównaniu do nieatopowej grupy kontrolnej, potwierdzając tym samym rolę genetyki w występowaniu alergii pokarmowej

Środowiskowe czynniki ryzyka alergii pokarmowej

Na rozwój alergii pokarmowej wpływają przede wszystkim czynniki środowiskowe, które mogą występować w okresie prenatalnym oraz postnatalnym.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Wnioski

Na rozwój alergii pokarmowej wpływają czynniki genetyczne i środowiskowe. Wydaje się, że alergii pokarmowej, zwłaszcza u dzieci z chorobą atopową, najskuteczniej [...]

Do góry