Diety przemysłowe w żywieniu dojelitowym

dr inż. Ewa Beata Lange

Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW, Warszawa

Medycyna po Dyplomie 2008; 17:?-?

Adres do korespondencji: dr inż. Ewa Lange, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW, ul. Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa, tel. (22) 59 370 17.

Ze wszystkimi chorobami dobrze odżywieni radzą sobie najlepiej.

Źle jest być bardzo chudym i wyniszczonym.

Hipokrates

Wprowadzenie

Stan odżywienia osoby chorej ma istotny wpływ na skuteczność jej leczenia. Niedożywienie wydłuża czas terapii, zwiększa ryzyko powikłań i koszty leczenia choroby. Podobnie nieprawidłowy stan odżywiania pacjentów powoduje zwiększenie częstości powikłań medycznych i chirurgicznych, wydłuża czas hospitalizacji, prowadzi do ponawiających się hospitalizacji i zwiększa umieralność. Około 30-50% osób przyjmowanych do szpitali jest niedożywionych, w tym połowa poważnie. Dodatkowo liczba pacjentów niedożywionych wśród osób już hospitalizowanych się zwiększa. Im dłużej chorzy przebywają w szpitalu i im dłużej przeprowadzane jest rozpoznanie, tym częściej występuje u nich niedożywienie.1

Na występowanie tego stanu, oprócz choroby podstawowej, zazwyczaj wpływa brak apetytu, prowadzone badania diagnostyczne i samo leczenie oraz nieprzywiązywanie wagi do tego, co powinien jeść pacjent i co rzeczywiście zjada. Tradycyjne żywienie w szpitalu często pokrywa zaledwie 50-70% dziennego zalecanego zapotrzebowania osób chorych na energię i składniki odżywcze, a zwłaszcza składniki mineralne i witaminy.2

Leczenie żywieniowe

Wprowadzenie leczenia żywieniowego u osób niedożywionych, zarówno z niedożywieniem energetycznym, białkowym, jak i innymi niedoborami pokarmowymi, może poprawić skuteczność leczenia podstawowego, skrócić czas trwania choroby lub pomóc wyrównać parametry związane z chorobą.2 Może to być żywienie parenteralne (podaży energii, białka, elektrolitów, pierwiastków śladowych, witamin i wody w płynach dożylnych) lub enteralne (podawanie diet przemysłowych do przewodu pokarmowego). Stosuje się je u tych chorych, którzy nie mogą się odżywiać w sposób naturalny ze względu na charakter choroby podstawowej lub wtórnej. Metody ta obejmują ocenę stanu odżywienia, zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze oraz podanie ich w postaci mieszanin odżywczych. Ważnym ich elementem jest również monitorowanie stanu klinicznego pacjenta w celu poprawy lub utrzymania stanu odżywienia, poprawy rokowania i przyspieszenia wyleczenia lub umożliwienia stosowania innych sposobów terapii, a w przypadku dzieci i młodzieży prawidłowego rozwoju psychofizycznego i ruchowego.3

Żywienie enteralne

Żywienie enteralne przeprowadza się zarówno w szpitalu, jak i w domu. Można je stosować z wykorzystaniem podaży doustnej, dożołądkowej lub dojelitowej (ryc. 1). Chorym, którzy nie mogą być żywieni w sposób naturalny, zwykle z powodu braku możliwoś...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Endoskopia

Planując wprowadzenie żywienia enteralnego na dłuższy czas, należy rozważyć zastosowanie przezskórnej endoskopowej gastrostomii (PEG – percutaneous endoscopic gastrostomy) lub przezskórnej endoskopowej [...]

Dobór diety

Dobór diety do żywienia enteralnego zależy od funkcjonowania przewodu pokarmowego pacjenta (czynności trawiennej i absorpcyjnej, zaburzeń czynnościowych), zapotrzebowania pacjenta na energię i składniki [...]

Diety przemysłowe

Na rynku dostępnych jest wiele diet przemysłowych mających zastosowanie w żywieniu enteralnym, które są przeznaczone zarówno do podaży doustnej, jak i do podaży [...]

Metody podawania diet

Wewnętrzna średnica cienkich zgłębników jest mała – wynosi 2-3 mm, dlatego w wyniku wytrącania się białek lub związków mineralnych może dochodzić do [...]

Powikłania

Żywienie enteralne jest procedurą stosunkowo bezpieczną, z ograniczonymi powikłaniami, które występują rzadziej niż w przypadku żywienia pozajelitowego. Do powikłań tych należą: nudności, wymioty, [...]

Podsumowanie

Żywienie enteralne jest skuteczniejsze i tańsze w porównaniu z żywieniem pozajelitowym. Jest dostosowane do procesów fizjologicznych, wykorzystuje naturalną drogę podaży składników odżywczych, a dzięki naturalnemu [...]

Do góry