Program edukacyjny: alergologia

Program edukacyjny koordynowany przez prof dr hab. med. Michała Kurka

Diagnostyka i leczenie alergii na jajo kurze

Ralf G. Heine, MD, FRACP

Nora Laske, MD

David J. Hill, FRACP

Department of Allergy, Royal Childrenís Hospital, Parkville, Australia
The Diagnosis and Management of Egg Allergy Current Allergy and Asthma Reports 2006,6:145-152

Adres do korespondencji: Department of Allergy, Royal Children’s Hospital, Flemington Road, Parkville, Victoria 3052, Australia, e-mail: ralf.heine@rch.org.au

W SKRÓCIE

Alergia na jajo kurze należy do częstych alergii pokarmowych u dzieci. U niemowląt najczęściej objawia się atopowym zapaleniem skóry. Pierwsza ekspozycja na ten alergen wywołuje zwykle pokrzywkę, obrzęk naczyniowy lub anafilaksję. Mniej znany jest wpływ alergii na jajo na funkcjonowanie układu pokarmowego. Złotym standardem rozpoznawania alergii na jajo jest podwójnie ślepa, kontrolowana placebo próba prowokacyjna. Określono również miano swoistych IgE dla alergenów jaja w surowicy oraz średnicę bąbla pokrzywkowego, które prognozują dodatni wynik próby prowokacyjnej, co znacząco ogranicza potrzebę przeprowadzania prób z pokarmem. Trafność prognozowania dodatniej próby prowokacyjnej mogą poprawić atopowe testy płatkowe w połączeniu z testami wykrywającymi swoiste IgE. Podstawą leczenie alergii na jaja jest dieta eliminacyjna u dziecka lub u matki, jeśli dziecko jest karmione piersią. U około 2/3 dzieci alergia ustępuje przed ukończeniem 7 r.ż.

Alergia na jaja jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych u dzieci. Szacuje się, że występuje z częstością 1,6-3,2%, w zależności od kryterium oceny i definicji.1,2,3 Jaja kurze są częstym składnikiem pokarmowym w wielu kulturach, a zawarte w nich białka występują w wielu produktach żywnościowych przygotowywanych w domu i kupowanych w sklepach, co zwiększa ryzyko nieświadomej ekspozycji na alergen. Proteiny jaj stanowią również składnik szczepionek ochronnych.4-7 Postęp w produkcji testów in vitro i in vivo stosowanych w diagnostyce alergii na jaja znacznie ułatwił rozpoznawanie.8 W pracy przedstawiono obraz kliniczny, zasady diagnostyki, leczenie, naturalny przebieg oraz profilaktykę alergii na jaja.

Alergeny jaj

Alergeny pochodzące z jaj mogą wywołać reakcję natychmiastową IgE-zależną lub reakcję opóźnioną typu komórkowego.9 W skład białka jaja wchodzą frakcje albumin, zawierające bardziej alergizujące proteiny niż żółtko. W ostatnim dziesięcioleciu scharakteryzowano pięć głównych alergenów jaja (Gal d 1-5; tab. 1).10,11 W białku występują: owomukoid (Gal d 1),11-13 owoalbumina (Gal d 2),14-16 owotransferyna (Gal d 3), lizozym (Gal d 4) i owomucyna. Owoalbumina stanowi największą część białka jaja (65-68%)17 i pierwotnie uważano ją za główny alergen. Późniejsze badania wykazały jednak, że dominującym alergenem jest owomukoid, należący do grupy glikoprotein.14 Owotransferyna (zwana również konalbuminą) jest niehemowym, wiążącym żelazo białkiem ostrej fazy, obecnym w plazmie krwi kurczaków i białku jaj.18 Podstawowym alergenem żółtka jest albumina surowicy kurzej (zwana również α-liwetyną Gal d 5). Uważa się, że bierze ona udział w patogenezie zespołu „bird-egg” (zespół objawów alergii pokarmowej i wziewnej powstały w wyniku reakcji krzyżowych między alergenami zawartymi w żółtku jaj i alergenami wziewnymi pochodzącymi od ptaków – przyp. red).19,20 Rola innych alergenów żółtka, takich jak apowitelleniny I i IV, jest nieznana. Lecytyny zawarte w jajach, powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako emulgatory, wykazują pewne właściwości uczulające.21 Nie wiadomo jednak, czy ich ilość w przetworzonej żywności jest wystarczająca do wywołania objawów niepożądanych.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Epitopy

Antygenowość alergenów jaja zależy głównie od ich odporności na temperaturę i działanie enzymów trawiennych oraz od IgE-swoistych epitopów na proteinach i peptydach. U ludzi [...]

Antygeny jaja w płynie owodniowym i mleku kobiecym

Z uwagi na zdolność przechodzenia niezmodyfikowanych białek pokarmowych do płynu owodniowego i mleka kobiecego objawy alergii pokarmowej mogą wystąpić nawet u niemowląt karmionych naturalnie.26,27 [...]

Dawki progowe

Białka jaj i inne proteiny zawarte w gotowych produktach spożywczych mogą być przyczyną silnej reakcji alergicznej. Określenie minimalnej dawki alergenu pokarmowego, która wywołuje [...]

Obraz kliniczny alergii na jaja

Po spożyciu pokarmu zawierającego jaja u niemowląt i małych dzieci może wystąpić reakcja natychmiastowa. Wiele z tych reakcji występuje po pierwszej ekspozycji, szczególnie u dzieci [...]

Diagnostyka

Objawy niepożądane po spożyciu produktów zawierających jaja, obserwowane zwykle do 2 r.ż., sugerują alergię. Test prowokacyjny z zastosowaniem alergenu pokarmowego z podwójnie ślepą [...]

Leczenie

Podstawową leczenia alergii na jaja jest wyeliminowanie z diety pokarmów zawierających ten produkt.80 Jeśli pacjent jest uczulony na ciepłochwiejne epitopy jaj, może [...]

Rokowanie i historia naturalna

Według badań epidemiologicznych alergia na jaja występuje częściej u dorosłych i młodzieży niż u małych dzieci,2,3 co sugeruje, że w większości przypadków choroba ustępuje spontanicznie. [...]

Wnioski

Oceniano rolę diety eliminacyjnej u kobiet w ciąży i okresie laktacji w zapobieganiu alergii pokarmowej u dzieci,65 wciąż jednak brakuje dowodów potwierdzających ochronny wpływ diety eliminacyjnej [...]

Do góry