ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Gastroenterologia
Odżywianie pozajelitowe – co każdy internista wiedzieć powinien?
prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
- Jedynym skutecznym sposobem zapobiegania powikłaniom niedożywienia jest jego wczesne wykrycie i prawidłowe leczenie żywieniowe
- Głównym wskazaniem do włączenia żywienia pozajelitowego jest niewydolność przewodu pokarmowego, tj. pogorszenie czynności przewodu pokarmowego poniżej minimum koniecznego do wchłaniania makroskładników i/lub wody, i elektrolitów, tak że konieczna staje się podaż dożylna w celu podtrzymania życia/zapewnienia wzrostu
- Żywienie pozajelitowe może być prowadzone drogą żył centralnych lub obwodowych, zawsze przy użyciu mieszanin kompletnych
Objawy zaburzeń stanu odżywienia stwierdza się u 20-50% chorych na oddziałach chorób wewnętrznych. Częstość występowania niedożywienia zależy od choroby podstawowej, schorzeń współistniejących, wielkości urazu, wieku pacjenta, a w przypadku nowotworu także od stopnia jego zaawansowania i umiejscowienia1. Na niedożywienie najbardziej są narażone osoby chore na nowotwory górnej części układu pokarmowego (w tym na przykład raka głowy i szyi, przełyku, żołądka, trzustki). Następstwa niedożywienia dzielą się na pierwotne i wtórne. Do tych pierwszych zalicza się:
- zmniejszenie masy ciała
- osłabienie siły mięśniowej
- osłabienie sprawności psychomotorycznej
- upośledzenie odporności
- niedokrwistość
- zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
- zaburzenia układu sercowo-naczyniowego
- zaburzenia układu oddechowego
- stłuszczenie wątroby
- redukcję produkcji białek
- zmniejszenie masy trzustki
- zaburzenie wydzielania enzymów trawiennych
- zrzeszotnienie kości.
Wtórne następstwa niedożywienia obejmują zaś:
- wzrost częstości zakażeń
- zaburzenie gojenia ran
- wzrost chorobowości i śmiertelności
- przedłużenie pobytu w szpitalu.
Jedynym skutecznym sposobem zapobiegania powikłaniom niedożywienia jest jego wczesne wykrycie i prawidłowe prowadzenie leczenia żywieniowego.
Leczenie żywieniowe: definicje
Leczenie żywieniowe (żywienie kliniczne) jest to postępowanie lekarskie obejmujące: ocenę stanu odżywienia i zapotrzebowania na substancje odżywcze, zlecanie oraz podawanie odpowiednich dawek energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody w postaci zwykłych produktów odżywczych, płynnych diet doustnych lub sztucznego odżywiania, monitorowanie stanu klinicznego i zapewnienie optymalnego wykorzystania wybranej drogi karmienia2. Leczenie żywieniowe obejmuje:
- żywienie doustne z zastosowaniem diet przemysłowych
- żywienie dojelitowe z zastosowaniem diet przemysłowych
- żywienie dożylne z zastosowaniem mieszanin odżywczych.