Choroby internistyczne u kobiet w ciąży
Cukrzyca matki czynnikiem ryzyka dla płodu i noworodka
prof. dr hab. n. med. Ewa Otto-Buczkowska
- Cukrzyca matki stanowi zagrożenie dla dziecka nie tylko w okresie życia płodowego, lecz także w okresie okołoporodowym, a ponadto może wpływać na szereg zaburzeń zdrowotnych w późniejszym życiu dziecka
- U kobiet z cukrzycą przedciążową bardzo ważne jest bardzo staranne wyrównanie metaboliczne już w okresie planowania ciąży
- Ciężarne z zaburzeniami homeostazy glukozy, niezależnie od ich podłoża, przez cały okres ciąży powinny być pod opieką ośrodków referencyjnych, a porody powinny się odbywać w ośrodkach specjalistycznych dysponujących oddziałami intensywnej opieki dla noworodków
Przed wprowadzeniem insuliny do leczenia cukrzycy chorujące na nią kobiety rzadko zachodziły w ciążę, a ryzyko zgonu matki było bardzo wysokie. Ciąże z reguły kończyły się niepowodzeniem, a umieralność noworodków była bardzo wysoka. Te noworodki, które przeżyły, z reguły miały ciężkie wady rozwojowe i umierały wkrótce po urodzeniu. Wprowadzenie insulinoterapii i możliwości monitorowania glikemii u matki poprawiły nieco tę sytuację. Dopiero jednak wprowadzenie nowoczesnych insulin oraz udoskonalenie metod monitorowania glikemii z możliwością utrzymywania normoglikemii przyczyniło się do uzyskiwania lepszych wyników w tym zakresie i obecnie umieralność noworodków matek z zaburzeniami glikemii jest oceniana na poziomie 2-4%.
Analizę losów dzieci urodzonych przez matki chore na cukrzycę opublikował w 1978 r. Brudenell1. Podobnie dramatyczne wyniki dotyczące zgonów dzieci w okresie okołoporodowym zostały przedstawione przez polskich autorów w 1972 r.2
W związku z naszą wiedzą na temat „pamięci metabolicznej” i zagrożeń, jakie niosą ze sobą nierozpoznane zaburzenia homeostazy glukozy, coraz więcej uwagi poświęca się wczesnemu ich wykrywaniu. W szczególny sposób dotyczy to okresu ciąży.