Gastroenterologia

Powikłania wątrobowe żywienia pozajelitowego

dr n. med. Aleksandra Berkan-Kawińska

Klinika Chorób Zakaźnych i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Adres do korespondencji:

dr n. med. Aleksandra Berkan-Kawińska

Klinika Chorób Zakaźnych i Hepatologii,

Uniwersytet Medyczny w Łodzi

ul. gen. Karola Kniaziewicza 1/5, 91-347 Łódź

e-mail: aleksandra.berkan@gmail.com

 

  • Grupy chorych, u których stosuje się żywienie parenteralne
  • Czynniki ryzyka wpływające na rozwój powikłań żywienia pozajelitowego
  • Uszkodzenie wątroby związane z żywieniem pozajelitowym (PNALD) i choroba wątroby związana z niewydolnością jelit (IFALD) – jednostki chorobowe związane z żywieniem parenteralnym
  • Mieszanki do żywienia pozajelitowego – na co zwrócić uwagę

Żywienie pozajelitowe, nazywane również parenteralnym (PN – parenteral nutrition), to leczenie polegające na podawaniu makro- i mikroskładników odżywczych bezpośrednio do krwi pacjenta przez żyły obwodowe lub centralne. Ma ono na celu pokrycie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze w sytuacji, gdy odżywianie drogą doustną lub dojelitową jest niewystarczające bądź niemożliwe. Jest uważane za czwarty milowy krok w rozwoju chirurgii po wprowadzeniu zasad aseptyki, znieczulenia ogólnego i antybiotykoterapii1. Wśród najczęstszych wskazań do włączenia żywienia pozajelitowego wymienia się: rozległe zabiegi jelitowe (zwłaszcza takie, po których spodziewany okres do wznowienia żywienia dojelitowego przekracza 7 dni), zespół krótkiego jelita (mniej niż 100 cm prawidłowo funkcjonującego jelita cienkiego), niedokrwienie jelita, popromienne stany zapalne i zwężenia jelit, niemożliwą do leczenia operacyjnego mechaniczną niedrożność jelit, przetoki jelitowo-skórne, trudne do opanowania wymioty i biegunkę, a także utrzymującą się nietolerancję lub przeciwwskazania do żywienia dojelitowego (np. uraz w obrębie głowy, szyi, przełyku, żołądka lub jelit czy długotrwały stan nieprzytomności)1,2. Niewydolność jelit może być też spowodowana wadami wrodzonymi, na przykład zarośnięciem jelit.

Początkowo w leczeniu żywieniowym podawano mieszaniny wody, elektrolitów, glukozy i aminokwasów. Pierwsze doniesienia o zastosowaniu klinicznym preparatów zawierających tłuszcze pochodzą z 1961 r., gdy Schuberth i Wretlind opracowali emulsję tłuszczową uzyskaną z oleju sojowego z użyciem fosfolipidów żółtka jaja3. W następnych latach nastąpił dynamiczny rozwój technologii żywienia parenteralnego – opracowano m.in. optymalne dostępy naczyniowe, gotowe preparaty odżywcze oraz oprzyrządowanie niezbędne do prowadzenia leczenia żywieniowego (np. pompy żywieniowe, produkty do wytwarzania worków żywieniowych). Jedno­cześnie nabywane z czasem coraz bogatsze doświadczenia pokazały, że ten sposób odżywiania ma też negatywne skutki. Wśród powikłań bezpośrednio związanych z żywieniem pozajelitowym zaczęto wymieniać np. spowodowane podawaniem roztworów o wysokiej osmolarności uszkodzenie śródbłonka naczyń, które prowadziło do zakrzepowego zapalenia żył. W związku z tym w przypadku przewidywanego długotrwałego żywienia pozajelitowego lub wysokiej kaloryczności i osmolarności roztworu preferuje się dostępy przez żyły centralne1. W konsekwencji pacjent zostaje jednak narażony między innymi na powikłania septyczne i zakrzepowe związane z obecnością dostępu centralnego, jatrogenną odmę, krwiak opłucnej czy uszkodzenie nerwów splotu szyjnego1. Należy także pamiętać, że podawane dożylnie glukoza, tłuszcze i aminokwasy stwarzają optymalne środowisko i pożywkę dla zakażeń bakteryjnych i/lub grzybiczych.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Epidemiologia

Pierwsze doniesienia o uszkodzeniu wątroby i dróg żółciowych w efekcie stosowania żywienia parenteralnego pochodzą z 1971 r., gdy Peden i wsp. opisali ciężką cholestazę u niemowlęcia całkowicie [...]

Patomechanizm, czynniki ryzyka

Dokładne mechanizmy leżące u podłoża PNALD/IFALD pozostają nieznane, uważa się jednak, że na rozwój uszkodzenia wątroby u chorych otrzymujących żywienie parenteralne wpływają czynniki [...]

Rozpoznanie i obraz kliniczny

Ścisłe kryteria rozpoznania IFALD/PNALD nie zostały dotychczas precyzyjnie sformułowane, jednak najczęściej przyjmuje się, że do zdiagnozowania IFALD/PNALD upoważnia podwyższenie stężenia bilirubiny [...]

Postępowanie, profilaktyka i monitorowanie uszkodzenia wątroby

Najlepszym sposobem uniknięcia IFALD/PNALD jest możliwie jak najszybsze przejście na żywienie drogą przewodu pokarmowego. Należy podejmować wszelkie możliwe kroki, aby stworzyć [...]
Do góry