Żywienie
Zalecenia żywieniowe u chorych na mukowiscydozę
dr n. biomed. Joanna Michalina Jurek
- Parametry pozwalające ocenić stan odżywienia chorych na mukowiscydozę
- Wpływ diety na przebieg choroby i jakość życia pacjentów
- Rekomendowana suplementacja i dawkowanie poszczególnych makro- i mikroskładników
Mukowiscydoza (CF – cystic fibrosis) jest chorobą genetyczną znacznie wpływającą na jakość życia. Częstość jej występowania wynosi 0,74/10 000 osób w Stanach Zjednoczonych i 0,80/10 000 w krajach europejskich1. Główną przyczyną mukowiscydozy jest mutacja w genie kodującym białko transbłonowego regulatora przewodnictwa mukowiscydozy (CFTR – cystic fibrosis transmembrane conductance regulator), co skutkuje niedoborem lub dysfunkcją CFTR i prowadzi do zaburzenia w transporcie jonów sodu oraz chloru przez nabłonek i inne błony komórkowe2,3. W przypadku chorych objawia się to nieprawidłową produkcją wydzielin śluzowych, które ulegając zagęszczeniu, upośledzają funkcję innych narządów wydzielniczych, zwłaszcza płuc, trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz nabłonka jelita3,4. Mając na uwadze złożoną patologię tej choroby, wpływającą na funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz czynność płuc i ryzyko infekcji, elementy stylu życia, a zwłaszcza nawyki żywieniowe mogą odgrywać kluczową rolę w leczeniu objawów mukowiscydozy.
Postępy w leczeniu pacjentów z mukowiscydozą znacząco wpłynęły na polepszenie jakości i wydłużenie średniej długości życia, co okazało się korelować z ogólną poprawą ich stanu odżywienia, a tym samym redukcją ryzyka niedoborów. Autorzy przeglądu systematycznego opublikowanego w 2023 roku, w którym skupili się na porównaniu u dorosłych z mukowiscydozą jakości diety, w tym spożycia poszczególnych makro- i mikroskładników, z zaleceniami dietetycznymi, wykazali, że w tej grupie, mimo że na ogół są spełnione wymogi dotyczące spożycia energii, a także poszczególnych mikroelementów, to jednak jakość diety jest niska i całkowite spożycie tłuszczów okazuje się wyższe niż zalecane. Średnie spożycie kalorii z diety u badanych waha się od 2190 do 2260 kcal/24 h, niemniej udział poszczególnych makroskładników znacznie się różni i wynosi dla tłuszczów 30-40%, dla białka 86-126 g/24 h i dla węglowodanów 42-50% diety. W przypadku błonnika pokarmowego jego spożycie wahało się od 19 g do 32 g/24 h. Podobne rozbieżności wystąpiły w przypadku całkowitej zawartości mikroskładników, gdzie średnie spożycie witaminy A wynosiło 3706 µg równoważnika retinolu (RAE – retinol activity equivalents), witaminy D 154,6 µg, natomiast w przypadku witaminy C wahało się od 58 mg do 359 mg. Spożycie wapnia mieściło się w zakresie od 768,1 mg (tylko dieta) do 2098 ±1134 mg (w tym suplementacja i dieta), a spożycie żelaza wynosiło od 7 do 14 mg. Mając na uwadze powyższe wyniki, konieczne jest wdrożenie odpowiedniej porady dietetycznej, która oprócz tego, że będzie w stanie zapewnić organizmowi konieczną ilość energii i związków odżywczych, będzie się opierała na wysokiej jakości źródłach pokarmowych5.