ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Żywienie
MASLD a zdrowie psychiczne
Wspólne czynniki ryzyka emocjonalnego jedzenia i zaburzeń metabolicznych
dr n. biomed. Joanna Michalina Jurek
- Wpływ spożywania pokarmu pod wpływem emocji a stan zdrowia metabolicznego i psychicznego
- Następstwa zdrowotne związane z otyłością a występowanie zaburzeń psychicznych/emocjonalnych u pacjentów skierowanych na operację bariatryczną
- Powiązanie zaburzeń odżywiania z ryzykiem rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby związanej z zaburzeniami metabolicznymi (MASLD) oraz z zaburzeniami psychicznymi
Doświadczanie intensywnych stanów emocjonalnych, tych kojarzących się zarówno pozytywnie, jak i negatywnie, oddziałuje na zachowanie i codzienne funkcjonowanie, zwłaszcza w kontekście prowadzonego stylu życia i nawyków żywieniowych1. Chociaż odczuwanie negatywnych emocji, w tym frustracji, smutku, złości i samotności, zazwyczaj wiąże się ze zmniejszeniem spożycia pokarmu, to okazuje się, że średnio w 30% przypadków doświadczanie niepokoju emocjonalnego może skutkować zwiększoną chęcią spożycia określonych produktów, przede wszystkim tych silnie oddziałujących na ośrodek nagrody w mózgu (tzw. comfort food), takich jak fast foody, ciasta, ciastka, lody, czekolada i jej przetwory, płatki śniadaniowe, cukierki i napoje słodzone2. Produkty te, jako żywność o dużej zawartości energii, mają w składzie dużą ilość tłuszczów nasyconych, cukru i rafinowanych węglowodanów, co może wpływać na zwiększenie uczucia ulgi i przyjemności zaraz po ich spożyciu, niemniej ich regularne jedzenie może prowadzić do przyrostu masy ciała i zwiększać ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy i depresji. Żywność typu comfort food jest jednocześnie uboga w kluczowe dla zdrowia składniki odżywcze, zwłaszcza błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne, których regularne spożywanie w długoterminowej perspektywie wpływa na poprawę zdrowia i dobrostanu3. Stąd też tendencja do spożywania pokarmów w odpowiedzi na różne stany emocjonalne, w tym stres, nudę, samotność, smutek, niepokój, ale też w związku z pozytywnymi emocjami (świętowanie lub forma nagrody), jest określana jako jedzenie emocjonalne. Stan ten tłumaczy rolę żywności w radzeniu sobie z uczuciami, a nie w zaspokajaniu głodu fizjologicznego2.
Jedzenie emocjonalne a wzrost ryzyka zaburzeń metabolicznych i psychicznych u pacjentów bariatrycznych
Regularne angażowanie się w jedzenie emocjonalne może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, które obejmują zaburzenia metaboliczne i związany z tym przyrost masy ciała, a także nasilenie objawów depresyjnych i lękowych – w każdym z tych przypadków ...
Negatywne jedzenie emocjonalne w odpowiedzi na smutek, złość lub niepokój w porównaniu z jedzeniem pod wpływem uczucia szczęścia wiąże się z wyższym BMI, zwłaszcza u osób z nadwagą lub otyłością, co może sugerować, że jest to czynnik ryzyka przyszłego przyrostu masy ciała5.