Alergologia

Alergeny pokarmowe a zaostrzenie przebiegu AZS

dr hab. n. med. Natalia Ukleja-Sokołowska, prof. UMK

Katedra i Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Adres do korespondencji:

dr hab. n. med. Natalia Ukleja-Sokołowska, prof. UMK

Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych,

Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy,

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

ul. Ujejskiego 75, 85-168 Bydgoszcz

  • Czynniki, które wpływają na zaostrzenie przebiegu atopowego zapalenia skóry
  • Wczesna ekspozycja na alergeny pokarmowe a ryzyko rozwoju atopowego zapalenia skóry
  • Czy wprowadzanie diety restrykcyjnej zawsze jest uzasadnione?

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to choroba częsta i bardzo uciążliwa dla pacjentów. Wiąże się z obniżoną jakością życia. Jest to choroba zapalna skóry o złożonym patomechanizmie. Częstość występowania schorzenia różni się w zależności od założeń prowadzonego badania epidemiologicznego, jednak przyjmuje się, że może dotyczyć nawet 20% dzieci. Choroba charakteryzuje się okresami remisji i zaostrzeń. Od wielu lat jest dyskutowany związek między alergią pokarmową a atopowym zapaleniem skóry. Oba schorzenia występują częściej u dzieci, choć dorośli także chorują. Około 1/3 dzieci z AZS ma zwiększone stężenie przeciwciał IgE swoistych dla alergenów pokarmowych. Korelacja ta jest szczególnie silnie wyrażona w przypadku dzieci z ciężką postacią atopowego zapalenia skóry1.

W artykule przedstawiono obecny stan wiedzy dotyczący roli alergenów pokarmowych w zaostrzeniach atopowego zapalenia skóry.

Rozwój alergii pokarmowej a AZS

Atopowe zapalenie skóry charakteryzuje się nieprawidłowościami genetycznymi i strukturalnymi obserwowanymi w barierze naskórkowej, co ma negatywny wpływ na wiele istotnych funkcji skóry i prowadzi do wystąpienia objawów chorobowych. Jedną ze wspomnianych nieprawidłowości są mutacje w genie filagryny (FLG), który oprócz historii rodzinnej atopii jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju AZS2.

Istnieje związek pomiędzy atopowym zapaleniem skóry o wczesnym początku i alergią pokarmową. Rozwój alergii pokarmowej jest zależny od czynników genetycznych i środowiskowych. Alergia rozwija się u osoby posiadającej predyspozycje do nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej na antygeny pokarmowe. Obecnie dominuje hipoteza podwójnej ekspozycji na alergen, według której uczulenie organizmu na alergeny pokarmowe jest bezpośrednio związane z nie­szczelną barierą naskórkową we wczesnym okresie życia. Sprzyja to penetracji alergenu i dysregulacji cytokin Th2 oraz wytwarzaniu IgE specyficznych dla antygenu. Do uczulenia dochodzi drogą przezskórną, a objawy pojawiają się po ekspozycji drogą pokarmową3. Co więcej, obecnie uznaje się, że wyjściowa ekspozycja na alergeny drogą pokarmową sprzyja indukcji tolerancji. Ponadto wczesne włączenie produktów o wysokim potencjale uczulającym może zabezpieczać przed rozwojem uczulenia w przyszłości4.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Zapobieganie alergii w AZS

Konsekwencją hipotezy, że uszkodzona bariera skóry sprzyja uczuleniu na alergeny pokarmowe, jest koncepcja, że wzmocnienie tej bariery zmniejsza prawdopodobieństwo uczulenia na [...]

Czy alergeny pokarmowe zaostrzają przebieg AZS?

Zasadniczą kwestią pozostaje odpowiedź na pytanie o wpływ alergii pokarmowej na przebieg atopowego zapalenia skóry. Rodzice dzieci obciążonych AZS, a w późniejszym okresie także [...]

Podsumowanie

Atopowe zapalenie skóry często współistnieje z alergią pokarmową. Ma to związek między innymi z uszkodzoną barierą naskórkową w AZS, co sprzyja występowaniu uczulenia na [...]
Do góry