Choroby internistyczne u kobiet w ciąży

Dieta matki a karmienie piersią – fakty i mity

mgr Aleksandra Kajdas

dr hab. n. med. i n. o zdr. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna

Zakład Dietetyki Klinicznej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Adres do korespondencji:

mgr Aleksandra Kajdas

Zakład Dietetyki Klinicznej, Wydział Nauk o Zdrowiu,

Warszawski Uniwersytet Medyczny

ul. Erazma Ciołka 27, 01-445 Warszawa

e-mail: aleksandra.kajdas@wum.edu.pl

  • Skład mleka matki i zachodzące w nim zmiany
  • Korzyści z karmienia piersią dla matki i dziecka
  • Karmienie piersią i rozszerzanie diety dziecka na podstawie zaleceń polskich i światowych towarzystw naukowych

Zgodnie z teorią programowania metabolicznego (znaną także jako teoria programowania żywieniowego) czynniki środowiskowe i żywieniowe, które oddziałują w kluczowych momentach rozwoju prenatalnego i postnatalnego, mają znaczący wpływ na zdrowie w późniejszych etapach życia. Do tych ważnych, krytycznych okresów zalicza się poza ciążą pierwsze kilka lat życia dziecka (popularnie nazywane 1000 pierwszych dni życia).

Karmienie piersią zapewnia dziecku optymalny rozwój i ochronę immunologiczną, a matce przynosi korzyści zdrowotne, w tym m.in. zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 i raka piersi. Mimo szeroko dostępnych wytycznych środowiska medycznego nadal istnieje wiele mitów dotyczących diety matki karmiącej. W artykule dokonano przeglądu aktualnej wiedzy na ten temat i wskazano, jakie zalecenia są uzasadnione naukowo.

Karmienie piersią jako złoty standard

Najlepszym sposobem żywienia dziecka w pierwszych miesiącach życia jest mleko matki1. Idealnym celem jest zapewnienie mu wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze 6 miesięcy. Mleko kobiece w pełni zaspokaja potrzeby niemowlęcia pod względem wszystkich niezbędnych składników odżywczych, z wyjątkiem witamin D i K, które wymagają suplementacji. Mleko matki ma również właściwości ochronne i immunomodulujące, a jego wpływ na programowanie procesów metabolicznych został udowodniony zarówno w okresie wczesnego dzieciństwa, jak i w życiu dorosłym2. W zależności od udziału w codziennym żywieniu karmienie piersią można podzielić m.in. na: wyłączne, przeważające, uzupełniające lub częściowe. Rodzaje karmienia piersią i ich definicje zostały przedstawione w tabeli 13. Według Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻDz) złotym standardem jest wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka1. Szczegółowe zalecenia innych towarzystw naukowych oraz organizacji zdrowotnych dotyczące karmienia piersią dzieci zdrowych zostały przedstawione w tabeli 21,3-5.  

Korzyści wynikające z karmienia piersią

Karmienie piersią charakteryzuje się wyjątkowymi zaletami zdrowotnymi zarówno dla matki, jak i dziecka. Jednak niektóre matki nadal wybierają mleko modyfikowane jako akceptowalną alternatywę. W związku z tym konieczne jest ciągłe szerzenie wiedzy na temat korzyści płynących z karmienia naturalnego6,7.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Skład mleka kobiecego

Skład mleka matki jest niezwykły i dynamicznie się zmienia, by dostosować się do potrzeb dziecka na różnych etapach jego rozwoju. Można wyróżnić [...]

Dieta matki karmiącej piersią – zasady żywienia

Dieta matki karmiącej powinna być starannie zbilansowana, aby zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Karmienie piersią zwiększa dzienne pokarmowe zapotrzebowanie energetyczne o mniej [...]

Wpływ diety na skład mleka kobiecego

Skład mleka kobiecego jest uzależniony od wielu czynników, w tym od diety matki, jednak to potrzeby niemowlęcia zawsze są realizowane w pierwszej kolejności. [...]

Najczęstsze mity dotyczące diety matki karmiącej10,11

To powszechny mit. Dieta kobiety karmiącej powinna być zróżnicowana i – co bardzo ważne – opierać się na zasadach zdrowego odżywiania. Trzeba [...]

Wprowadzanie pokarmów uzupełniających

Wprowadzanie pokarmów uzupełniających u niemowląt zazwyczaj odbywa się w trakcie karmienia piersią i stanowi ważny aspekt ich prawidłowego rozwoju. Jest to istotne ze względu [...]

Podsumowanie

Dieta matki karmiącej nie wymaga rygorystycznych ograniczeń. Kluczowe są stosowanie zasad zdrowego żywienia i indywidualizacja podejścia w przypadku problemów zdrowotnych matki lub dziecka. [...]

Do góry