Choroby internistyczne u kobiet w ciąży
Dieta matki a karmienie piersią – fakty i mity
mgr Aleksandra Kajdas
dr hab. n. med. i n. o zdr. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
- Skład mleka matki i zachodzące w nim zmiany
- Korzyści z karmienia piersią dla matki i dziecka
- Karmienie piersią i rozszerzanie diety dziecka na podstawie zaleceń polskich i światowych towarzystw naukowych
Zgodnie z teorią programowania metabolicznego (znaną także jako teoria programowania żywieniowego) czynniki środowiskowe i żywieniowe, które oddziałują w kluczowych momentach rozwoju prenatalnego i postnatalnego, mają znaczący wpływ na zdrowie w późniejszych etapach życia. Do tych ważnych, krytycznych okresów zalicza się poza ciążą pierwsze kilka lat życia dziecka (popularnie nazywane 1000 pierwszych dni życia).
Karmienie piersią zapewnia dziecku optymalny rozwój i ochronę immunologiczną, a matce przynosi korzyści zdrowotne, w tym m.in. zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 i raka piersi. Mimo szeroko dostępnych wytycznych środowiska medycznego nadal istnieje wiele mitów dotyczących diety matki karmiącej. W artykule dokonano przeglądu aktualnej wiedzy na ten temat i wskazano, jakie zalecenia są uzasadnione naukowo.
Karmienie piersią jako złoty standard
Najlepszym sposobem żywienia dziecka w pierwszych miesiącach życia jest mleko matki1. Idealnym celem jest zapewnienie mu wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze 6 miesięcy. Mleko kobiece w pełni zaspokaja potrzeby niemowlęcia pod względem wszystkich niezbędnych składników odżywczych, z wyjątkiem witamin D i K, które wymagają suplementacji. Mleko matki ma również właściwości ochronne i immunomodulujące, a jego wpływ na programowanie procesów metabolicznych został udowodniony zarówno w okresie wczesnego dzieciństwa, jak i w życiu dorosłym2. W zależności od udziału w codziennym żywieniu karmienie piersią można podzielić m.in. na: wyłączne, przeważające, uzupełniające lub częściowe. Rodzaje karmienia piersią i ich definicje zostały przedstawione w tabeli 13. Według Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻDz) złotym standardem jest wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka1. Szczegółowe zalecenia innych towarzystw naukowych oraz organizacji zdrowotnych dotyczące karmienia piersią dzieci zdrowych zostały przedstawione w tabeli 21,3-5.
Korzyści wynikające z karmienia piersią
Karmienie piersią charakteryzuje się wyjątkowymi zaletami zdrowotnymi zarówno dla matki, jak i dziecka. Jednak niektóre matki nadal wybierają mleko modyfikowane jako akceptowalną alternatywę. W związku z tym konieczne jest ciągłe szerzenie wiedzy na temat korzyści płynących z karmienia naturalnego6,7.