Chirurgia

Leczenie żywieniowe pozajelitowe po zabiegach chirurgicznych

dr n. med. Grzegorz Krasowski1,2

lek. Bartłomiej Kazek1

lek. Piotr Kramkov1

Michał Krasowski3

1Oddział Chirurgii Ogólnej, Krapkowickie Centrum Zdrowia

2Nutrikon w Opolu

3Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Adres do korespondencji:

dr n. med. Grzegorz Krasowski

Oddział Chirurgii Ogólnej,

Krapkowickie Centrum Zdrowia

os. XXX-lecia 21, 47-303 Krapkowice-Otmęt

  • Wskazania do żywienia pozajelitowego w okresie okołooperacyjnym
  • Możliwości i zasady prowadzenia takiego leczenia żywieniowego w szpitalu i w warunkach domowych
  • Kontrola żywienia pozajelitowego po operacjach i ryzyko powikłań

Każdy zabieg operacyjny jest urazem dla operowanego. Wprowadza dodatkowe obciążenia dla metabolizmu organizmu pacjenta. Sumaryczne działanie choroby i operacji (mającej z założenia pomóc pacjentowi) nie powinno przekroczyć mechanizmów kompensacyjnych pacjenta. W przeciwnym razie nasze działania zakończą się niepowodzeniem. Efekt ten możemy osiągnąć poprzez: właściwe przygotowanie pacjenta do urazu operacyjnego (wzrost pojemności kompensacyjnej), minimalizację urazu operacyjnego oraz maksymalną kompensację poniesionych strat w okresie pooperacyjnym. Leczenie żywieniowe odgrywa ważną rolę w każdym z tych etapów i wymaga oddzielnego omówienia. W tym artykule skoncentrujemy się na wskazaniach do leczenia żywieniowego w okresie pooperacyjnym, a więc wskażemy, jak kompensować poniesione straty.

Uraz operacyjny

Aby opracować schemat wsparcia żywieniowego dla pacjenta poddanego zabiegowi chirurgicznemu, należy zrozumieć podstawowe zmiany w metabolizmie organizmu, które zachodzą w wyniku urazu operacyjnego. Operacja, podobnie jak każdy uraz ciała, wywołuje wiele reakcji, w tym uwalnianie do krwiobiegu hormonów stresu i mediatorów zapalnych. W następstwie dochodzi do katabolizmu glikogenu, tłuszczu i białka z uwalnianiem do krwiobiegu glukozy, wolnych kwasów tłuszczowych i aminokwasów. W przebiegu odpowiedzi na uraz nie można zahamować katabolizmu białek przez zwiększoną podaż białka z pożywieniem. O ile u osób zdrowych wysiłek fizyczny oraz zwiększenie podaży białka mają wpływ anaboliczny na mięsień, o tyle w przypadku chorych po urazach (w tym po zabiegach operacyjnych) nie obserwuje się takiego zjawiska. Nadmiar dostarczonego białka w fazie katabolicznej (po operacji) zostanie zużyty jako źródło energii z wytworzeniem niekorzystnych metabolitów (amoniak, kreatynina, kwas moczowy).

Optymalna rehabilitacja i gojenie się ran zależą od stopnia odżywienia organizmu i od zapasów białka, głównie pod postacią mięśni. By pozyskać odpowiednie substraty do reakcji na uraz operacyjny, organizm zużywa głównie tkankę mięśniową, w mniejsz...

Dobrze wiadomo, że degradacja białek mięśniowych jest regulowana przez prozapalne modulatory, takie jak czynnik martwicy nowotworu α (TNFα – tumor necrosis factor α), interleukina 6 (IL6) i inne, a zatem nie można jej odwrócić za pomocą odżywiania, dopóki trwa reakcja zapalna.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Głodzenie okołooperacyjne

W ostatnich latach wytyczne dotyczące poszczenia pacjentów na noc przed planowanym zabiegiem chirurgicznym zostały porzucone. Taka rutyna nie była oparta na solidnych [...]

Rozpoznanie niedożywienia

W planowaniu pooperacyjnej interwencji żywieniowej istotny jest moment rozpoznania niedożywienia. Najlepiej, gdyby pacjenci przed przyjęciem na leczenie operacyjne byli przygotowani, w tym żywieniowo. [...]

Wskazania do leczenia żywieniowego w okresie okołooperacyjnym

Postępowanie w okresie przedoperacyjnym wpływa na sytuację pooperacyjną. Głównym celem żywienia okołooperacyjnego jest zminimalizowanie ujemnego bilansu białkowego poprzez unikanie głodzenia. Pozwala to [...]

Żywienie pozajelitowe po operacji

Żywienie pozajelitowe pooperacyjne jest korzystne w następujących przypadkach:

Dostępy naczyniowe w żywieniu pozajelitowym

W przypadku pacjentów niedożywionych przed zabiegiem możemy zaplanować żywienie pozajelitowe pozabiegowe. W części przypadków warto rozważyć wytworzenie dostępu centralnego w sali operacyjnej przed głównym [...]

Rodzaje stosowanych mieszanin żywieniowych w żywieniu pozajelitowym

Mieszaniny żywieniowe stosowane obecnie w leczeniu żywieniowym dzielimy na:

Metody określania zapotrzebowania na poszczególne składniki mieszaniny żywieniowej pozajelitowej

Niemożliwe jest prowadzenie leczenia żywieniowego, zwłaszcza w dynamicznym okresie pooperacyjnym, bez ustalenia składu mieszanin żywieniowych. Istnieje wiele metod określania zapotrzebowania pacjenta na [...]

Istotne składniki mieszaniny żywieniowej

Poniżej przedstawiono istotne składniki mieszaniny żywieniowej. Zrozumienie ich roli w procesie gojenia urazu operacyjnego ułatwia dobór lub zmianę właściwego leczenia żywieniowego w okresie [...]

Sposób podaży mieszaniny żywieniowej pozajelitowej

Poza opisanymi wyżej ograniczeniami związanymi z dostępem obwodowym lub centralnym należy zwrócić uwagę na następujące czynniki dotyczące podaży mieszaniny żywieniowej (szczególnie u pacjentów [...]

Zasady higieny przy podaży mieszaniny żywieniowej

Zasady higieny przy podaży mieszaniny żywieniowej nie różnią się szczególnie od innych zasad higieny. Muszą być jednak rygorystycznie przestrzegane, a w wielu sytuacjach [...]

Zasady kontroli leczenia żywieniowego pozajelitowego

Podobnie jak istnieją różne systemy wyliczania składu mieszaniny żywieniowej, różne ośrodki mają różne zasady dotyczące kontroli procesu żywienia. Sprawdza się wiele [...]

Powikłania leczenia żywieniowego pozajelitowego

W okresie pooperacyjnym musimy zwrócić uwagę na trzy grupy powikłań leczenia żywieniowego: metaboliczne, infekcyjne i mechaniczne. Szczególnie niebezpiecznym powikłaniem metabolicznym jest zespół ponownego [...]

Leczenie żywieniowe w warunkach domowych

Ta forma leczenia żywieniowego jest użyteczna zarówno w okresie przed-, jak i pooperacyjnym. Przedoperacyjnie pozwala lepiej przygotować pacjenta do zabiegu. Pooperacyjnie umożliwia kontynuację [...]

Szczególne przypadki leczenia żywieniowego pozajelitowego

Poniżej omówiono kilka często spotykanych sytuacji klinicznych u pacjentów żywionych w okresie pooperacyjnym:

Rola aktywności ruchowej pacjenta

Aby pacjent odniósł pełną korzyść z prowadzonego leczenia żywieniowego, w okresie pooperacyjnym powinien zostać jak najszybciej uruchomiony. Dzięki temu poza korzyściami dotyczącymi układu [...]

Rozliczenie leczenia żywieniowego pozajelitowego z Narodowym Funduszem Zdrowia

Zasady rozliczenia leczenia żywieniowego pozajelitowego z NFZ są określone w zarządzeniu Prezesa NFZ. W warunkach szpitalnych NFZ finansuje żywienie pozajelitowe jako świadczenie do sumowania [...]

Korzyści z prowadzenia leczenia żywieniowego pooperacyjnego

Pooperacyjne leczenie żywieniowe pozajelitowe przynosi istotne korzyści zarówno dla pacjenta, jak i dla placówki medycznej prowadzącej pacjenta, pod warunkiem że odbywa się [...]

Do góry