Farmakoterapia

Istotne klinicznie interakcje między lekami onkologicznymi a dietą, suplementami diety i ziołami

dr hab. n. farm. Katarzyna Regulska

Wielkopolskie Centrum Onkologii w Poznaniu

Katedra i Zakład Farmacji Klinicznej i Biofarmacji, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu

Adres do korespondencji:

dr hab. n. farm. Katarzyna Regulska

Wielkopolskie Centrum Onkologii w Poznaniu

ul. Garbary 15, 61-866 Poznań

e-mail: katarzyna.regulska@wco.pl

  • Każda substancja czynna stosowana przewlekle, w sposób niekontrolowany i w nieodpowiednim kontekście klinicznym, może być szkodliwa. Przyjmowanie niektórych witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych może mieć negatywne konsekwencje w onkologii, ponieważ często wpływa na zwiększoną zachorowalność na niektóre typy nowotworów, a także zmniejsza bezpieczeństwo i skuteczność leków przeciwnowotworowych i wspomagających. Zagadnienia te zostały szczegółowo omówione w niniejszym artykule

Powszechna konsumpcja produktów witaminowych, mineralnych i roślinnych

Łatwy i nielimitowany dostęp do leków bez recepty (OTC – over-the-counter drug) i suplementów diety zawierających witaminy, minerały oraz składniki pochodzenia roślinnego powoduje, że produkty te złudnie funkcjonują w świadomości publicznej jako całkowicie bezpieczne i pozbawione działań niepożądanych, a ich zażywanie może spowodować wzrost jakości życia. W taki też sposób kreowany jest ich obraz medialny. Z tego powodu są stosowanie powszechne również przez pacjentów onkologicznych. Według szacunków European Society of Medical Oncology (ESMO) tendencja ta dotyczy nawet 60-80% osób ze zdiagnozowaną chorobą nowotworową, przede wszystkim kobiet, osób niepalących i o wyższym statusie ekonomicznym1, a wg danych amerykańskich oraz niemieckich – również chorych z rakiem piersi2,3. Pomimo dużej skali zjawiska aż 38-85% chorych nie konsultuje wymienionych form samoleczenia z klinicystami, pozostawiając decyzyjność w tym zakresie środowiskom pozamedycznym. Wyniki badań ankietowych wskazują, że przyczyną braku komunikacji na linii pacjent i personel medyczny w tym zakresie są (począwszy od najczęstszych)3,4:

  • brak wyraźnego zapytania ze strony klinicystów
  • ograniczenia czasowe podczas konsultacji lekarskich
  • poczucie pacjenta o nieistotności informacji o samoleczeniu tymi preparatami
  • poczucie zażywających te substancje o niewystarczającej wiedzy personelu medycznego
  • obawa przed dezaprobatą.

Jednocześnie w innym badaniu wykazano, że dodanie ukierunkowanego pytania do standardowego wywiadu medycznego zwiększyło poziom ujawnienia informacji o stosowanych specyfikach roślinnych, mineralnych i witaminowych o 34%, potencjalnie podnosząc bezpieczeństwo procesu planowania oraz prowadzenia leczenia onkologicznego5.

Wobec powszechnej oraz niekontrolowanej konsumpcji produktów leczniczych wydawanych bez recepty i suplementów diety w 2021 r. przeprowadzono w Niemczech badania wśród populacji chorych z nowotworami. Na ich podstawie ustalono, że najczęściej stosowanymi suplementami przez tę grupę były:

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Powszechna konsumpcja produktów witaminowych, mineralnych i roślinnych

Łatwy i nielimitowany dostęp do leków bez recepty (OTC – over-the-counter drug) i suplementów diety zawierających witaminy, minerały oraz składniki pochodzenia roślinnego [...]

Produkty roślinne i interakcje z lekami onkologicznymi

Ryzyko związane ze stosowaniem preparatów roślinnych przez pacjentów onkologicznych wynika przede wszystkim z możliwości wystąpienia niekorzystnych interakcji między lekami przeciwnowotworowymi a [...]

Antyoksydanty, witaminy, makro- i mikroelementy

Drugą grupą produktów, których wpływu na działanie leków onkologicznych nie wolno pomijać, są antyoksydanty, witaminy oraz makro- i mikroelementy. Ich powszechne [...]

Podsumowanie

Produkty pochodzenia roślinnego oraz suplementy diety mogą negatywnie wpływać na farmakoterapię onkologiczną poprzez indukowanie niekorzystnych interakcji. Skala tego problemu jest nieoszacowana, [...]

Do góry