ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Profilaktyka alergii pokarmowej – możliwości i zalecenia
dr n. med. Magdalena Jędrzejczyk
lek. Iwona Trybulska-Foryś
prof. nadzw. dr hab. n. med. Ewa Toporowska-Kowalska
- Jaja, orzeszki ziemne i mleko krowie – unikać czy wykluczyć? Pokarmy silnie alergizujące w diecie kobiety w ciąży i matki karmiącej piersią
- Rola karmienia piersią i rozszerzanie diety dziecka jako elementy strategii zapobiegania alergii
- Czy podawanie probiotyków, prebiotyków i synbiotyków ciężarnym, kobietom karmiącym piersią i niemowlętom jest skuteczne w profilaktyce alergii pokarmowej?
Obecnie obserwuje się znaczny wzrost częstości występowania chorób alergicznych, w tym największy alergii pokarmowej1. Jest ona przewlekłą chorobą, która znacząco wpływa na obniżenie jakości życia dzieci i ich rodzin. Wyniki ostatnio opublikowanych badań naukowych wykazały, że ukierunkowane interwencje kliniczne i dietetyczne stosowane u niemowląt i małych dzieci mogą stanowić strategię zapobiegającą rozwojowi alergii pokarmowej. Zaproponowane działania profilaktyczne obejmują: modyfikację diety podczas ciąży i laktacji, karmienie piersią przynajmniej przez 4-6 miesięcy, stosowanie preparatów mlekozastępczych u niemowląt niekarmionych piersią, czas wprowadzenia żywności uzupełniającej, wzbogacanie diety w probiotyki i prebiotyki2.
Dieta ciężarnej
American Academy of Pediatrics (AAP) opracowała w 2008 roku zalecenia dotyczące żywienia, zgodnie z którymi matki niemowląt z dużym ryzykiem rozwoju alergii powinny wyeliminować z diety pokarmy silnie alergizujące, takie jak: orzeszki ziemne i orzechy włoskie, laskowe, oraz rozważyć wykluczenie jaj, mleka krowiego, ryb i innych pokarmów na czas karmienia piersią3. Obecnie jednak udowodniono, że unikanie alergenów przez kobietę w ciąży nie ma wpływu na zapobieganie rozwojowi alergii u dziecka. Kramer i Kakuma w swojej metaanalizie z 2012 roku nie wykazali ochronnego wpływu wykluczania z diety alergenu przez ciężarną na częstość występowania alergii u dziecka4. Dieta eliminacyjna w czasie ciąży wiązała się z nieznacznie statystycznie istotnie mniejszym średnim przyrostem masy ciała w ciąży, nieistotnie większym ryzykiem porodu przedwczesnego i nieistotnym zmniejszeniem średniej urodzeniowej masy ciała noworodka. W innym badaniu udowodniono, że unikanie spożywania w ciąży mleka oraz jaj nie zmniejsza ryzyka rozwoju alergii u niemowląt. Przeciwnie, stwierdzono, że restrykcyjna dieta stosowana przez ciężarną może się wiązać z niedożywieniem zarówno matki, jak i płodu5.
Obecnie w świetle nowych dowodów National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) oraz AAP nie zalecają w czasie ciąży unikania wysoce alergizujących pokarmów, takich jak mleko i jaja, ponieważ takie postępowanie nie wpływa na rozwój ...