Psychodietetyka

Suplementacja dietetyczna przy zaburzeniach psychicznych (część 1)

Joanna Jurek, PhD, BSc

Adres do korespondencji:

Joanna Jurek, PhD, BSc

Madaket, Model Farm Road

Cork

Co. Cork

T12E12Y

Republic of Ireland

e-mail: joanna.michalina.jurek@gmail.com

  • Jak dieta wpływa na samopoczucie i objawy depresji
  • Schematy odżywiania sprzyjające zdrowiu psychicznemu
  • Suplementy wpływające na mikrobiotę jelitową i wspomagające leczenie zaburzeń psychicznych

Zaburzenia psychiczne, w tym depresja, stany lękowe, schizofrenia, chroniczny stres czy bezsenność, są powszechnymi problemami zdrowia psychicznego, które wiążą się z wysokimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Spośród nich depresja kliniczna jest jedną z najczęściej występujących chorób na świecie, dotykającą znaczną część światowej populacji i mającą ogromny wpływ na jakość życia oraz zdolność do funkcjonowania w społeczeństwie. Mimo szerokiej dostępności wielu metod leczenia, takich jak psychoterapia czy farmakoterapia wykorzystująca leki przeciwdepresyjne, obawy dotyczące bezpieczeństwa terapii, działania niepożądane (np. niskie libido, suchość w ustach, zaparcia, zmiany nastroju, zwiększenie masy ciała), podobnie jak niedostateczna skuteczność i niska tolerancja leków, są ważnymi kwestiami w klinicznej praktyce psychiatrycznej.

Coraz liczniejsze w ostatnim czasie badania epidemiologiczne wykazują związek pomiędzy nawykami żywieniowymi, spożywanymi pokarmami a zachowaniem czy stanem zdrowia psychicznego. Współczesne prace badawcze wyraźnie wskazują, że zwiększone spożycie czerwonego mięsa, pokarmów wysokotłuszczowych czy rafinowanych cukrów i/lub zmniejszone spożycie świeżych owoców, warzyw, zbóż i ryb może mieć kluczowe znaczenie w tym zakresie.

Jak dieta może wpływać na samopoczucie psychiczne i objawy depresji?

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma duże znaczenie dla zdrowia psychicznego. Według ostatnich badań dieta nie tylko wpływa na sylwetkę, lecz także odpowiada za nastrój i ogólne samopoczucie. Okazuje się, że prawidłowo zbilansowana dieta, typowa dla tradycyjnych sposobów odżywiania ludności mieszkającej w Japonii, krajach skandynawskich czy w obszarze basenu Morza Śródziemnego, bogata w niskoprzetworzone pokarmy roślinne, takie jak świeże warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste czy rośliny strączkowe, przy umiarkowanym spożyciu ryb i nabiału, może wspierać nie tylko zdrowie fizyczne, ale jest też skuteczna w łagodzeniu niektórych objawów depresji.

Przykładowo, wprowadzenie odpowiednich zmian w zakresie nawyków żywieniowych, mających na celu zwiększenie ilości spożywanych świeżych warzyw i owoców, jak również błonnika pokarmowego pod postacią niskoprzetworzonych produktów pełnoziarnistych (n...

Spożycie składników odżywczych a ryzyko depresji

Do góry