Kongres Pediatria 2025 już 11-12.04 w Warszawie! Tylko do 28.02 bilet na kongres kupisz aż 200 zł taniej | Sprawdź >
Psyche/soma
Żywność o właściwościach antydepresyjnych i stosowanie nutrition profiling
dr n. biomed. Joanna Michalina Jurek
- Wpływ zdrowych wyborów żywieniowych na występowanie zaburzeń psychicznych oraz poziom zadowolenia z życia
- Indeks prozapalny i wskaźnik antydepresyjny żywności
- Składniki odżywcze i pokarmy o największym potencjale antydepresyjnym
Zaburzenia psychiczne należą do najbardziej rozpowszechnionych problemów zdrowotnych na świecie, w istotny sposób przyczyniając się do pogorszenia dobrostanu społeczeństwa. Zwiększają także ryzyko innych schorzeń o charakterze przewlekłym, takich jak otyłość, cukrzyca lub choroby serca. Warto podkreślić, że wśród osób w wieku od 15 do 44 lat zaburzenia depresyjne stanowią główną przyczynę niepełnosprawności w skali globalnej. Nic więc dziwnego, że coraz silniejsza staje się potrzeba opracowania nowych, skutecznych form leczenia oraz zwiększania świadomości w zakresie profilaktyki zdrowia psychicznego1.
Chociaż wiele czynników zostało powiązanych z ryzykiem wystąpienia zaburzeń psychicznych, okazuje się, że styl życia, w tym sposób odżywiania, może odgrywać szczególną rolę w tym zakresie. Prowadzenie zdrowego trybu życia, obejmującego stosowanie niskoprzetworzonej, prawidłowo zbilansowanej diety, regularne ćwiczenia fizyczne i redukcję stresu, może poprawić samopoczucie psychiczne i zmniejszyć ryzyko zaburzeń psychicznych2. Co ciekawe, podejmowanie większej liczby decyzji prozdrowotnych związanych ze stylem życia pozytywnie wpływa na wzrost poziomu satysfakcji. Im więcej tego typu wyborów dokonuje dana osoba, tym większe jest jej zadowolenie z życia, a mniejsze ryzyko psychiczne. Wykazano, że lepszy stan zdrowia psychicznego był związany ze zwiększoną częstością podejmowania aktywności fizycznej, angażowania się w nowe zadania w ramach aktywności umysłowej, a także redukcją spożycia alkoholu, palenia tytoniu oraz regularnym rytmem dobowym3.
Codzienny sposób odżywiania ma duże znaczenie nie tylko dla samopoczucia fizycznego, lecz także dla zdrowia psychicznego, ponieważ może modulować nastrój oraz ryzyko wystąpienia m.in. zaburzeń depresyjnych i stanów lękowych. Nie bez powodu niskoprzetworzona, odpowiednio zbilansowana dieta, charakteryzująca się bogactwem różnorodnych pokarmów roślinnych, w tym warzyw, owoców, roślin strączkowych i pełnoziarnistych zbóż, będąca także źródłem wysokiej jakości białka (pochodzącego z ryb i owoców morza oraz roślin strączkowych), może wspomagać zapobieganie zaburzeniom psychiatrycznym4. Obserwacje z ostatnich lat wyraźnie wskazują na znaczenie sposobu odżywiania i wyboru spożywanej na co dzień żywności w leczeniu i profilaktyce zaburzeń pracy mózgu oraz psychiatrycznych, zwłaszcza depresji. Co ciekawe, dopiero w 2018 r. opublikowano pierwsze wytyczne żywieniowe dotyczące zapobiegania depresji – przedstawione zalecenia opierały się na przestrzeganiu tradycyjnego sposobu odżywiania, np. diety śródziemnomorskiej, spożywaniu odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i unikaniu żywności wysokoprzetworzonej, np. bogatej w rafinowane węglowodany/cukier5.