ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Przegląd piśmiennictwa
Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
Dr hab. inż. Dariusz Włodarek
Badania wskazują na korzystny wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) omega-3 na stan zdrowia oraz możliwy wpływ na ryzyko wystąpienia cukrzycy i jej powikłań oraz na przebieg choroby.
Kwas α-linolenowy (ALA), dostarczany z produktami pochodzenia roślinnego, jest konwertowany do kwasów eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Jednak taka konwersja w organizmie człowieka nie jest wystarczająca, aby osiągnąć ilości kwasów EPA i DHA mające korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego też, aby takie oddziaływanie osiągnąć, konieczne staje się ich dostarczenie wraz z dietą (Siriwardhana i wsp. 2012). Eksperci zalecają, aby spożywać tłuste ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, a gdy to nie jest możliwe, włączenie suplementacji WNKT omega-3. Liczne korzyści zdrowotne przypisywane kwasom EPA i DHA sprawiają, że tłuszcz rybi stał się najczęściej stosowanym suplementem diety (Siriwardhana i wsp. 2012wany do kwasów eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Jednak taka konwersja w organizmie człowieka nie jest wystarczająca, aby osiągnąć ilości kwasów EPA i DHA mające korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego też, aby takie oddziaływanie osiągnąć, konieczne staje się ich dostarczenie wraz z dietą (Siriwardhana i wsp. 2012). Eksperci zalecają, aby spożywać tłuste ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, a gdy to nie jest możliwe, włączenie suplementacji WNKT omega-3. Liczne korzyści zdrowotne przypisywane kwasom EPA i DHA sprawiają, że tłuszcz rybi stał się najczęściej stosowanym suplementem diety (Siriwardhana i wsp. 2012).
Wpływ WNKT omega-3 na insulinooporność
Jednym z opisywanych działań WNKT omega-3 jest ich wpływ na insulinooporność, jednak wyniki randomizowanych badań z udziałem pacjentów nie są jednoznaczne. Udupa i wsp. (2013) oceniali wpływ suplemenacji antyoksydantów takich jak: kwas α-liponowy, WNKT omega-3 (180 mg EPA + 120 mg DHA) oraz witamina E jako wskaźniki wrażliwości na insulinę (poziom glukozy we krwi oraz HbA1c) u pacjentów z cukrzycą typu 2 z udokumentowaną insulinoopornością.
W badaniu uczestniczyły 104 osoby, które podzielono na 4 grupy, otrzymujące wymienione powyżej antyoksydanty lub placebo przez 90 dni. Stwierdzono istotne zmniejszenie stężenia HbA1c w grupach interwencyjnych. Obserwowano również zmniejszenie stężenia glukozy na czczo, jednak nie było to istotne statystycznie. Autorzy wnioskowali, że kwas α-liponowy, WNKT omega-3 oraz witamina E mogą być przydatne w terapii pacjentów z cukrzycą typu 2 w poprawie wrażliwości na insulinę.