Sympozjum: alergia pokarmowa

Naturalny przebieg alergii na orzeszki ziemne i orzechy

David M. Fleischer, MD

National Jewish Medical and Research Center, Denver, USA

The Natural History of Peanut and Tree Nut Allergy Current Allergy and Asthma Reports 2007, 7:175-181

Tłum. lek. med. Małgorzata Arłukiewicz

Adres do korespondecji: David M. Fleischer, MD, National Jewish Medical and Research Center, 1400 Jackson Street, J321, Denver, CO 80206, USA. E-mail: Fleischerd@njc.org

W SKRÓCIE

Alergiczna reakcja na orzeszki ziemne i orzechy do niedawna uważana była za stałą cechę osobniczą, w niedawnych badaniach wykazano jednak, że z alergii na orzeszki ziemne wyrasta 20% młodych pacjentów, a z alergii na orzechy – 10%. W większości przypadków przebieg choroby nie jest jednak tak korzystny. U prawie 8% pacjentów, którzy wyrośli z alergii na orzeszki ziemne, obserwuje się poza tym jej nawroty. Ponieważ rośnie częstość występowania reakcji alergicznych, które mogą mieć przebieg bardzo poważny i nawet grozić zgonem, a często zdarzają się przypadkowe ekspozycje, istotne jest opracowanie skutecznych metod leczenia zmieniających naturalny przebieg alergii, zwłaszcza dla osób, które z nich nie wyrastają. Dziś jedynym sposobem zapobiegania jest unikanie szkodliwych pokarmów, zaś w przypadku przypadkowego ich spożycia – leczenie następstw, jednak trwają badania nad nowymi obiecującymi interwencjami.

Wprowadzenie

Alergia na orzeszki ziemne lub orzechy jest dziś dość częsta, na podstawie badań amerykańskich1 i europejskich2,3 szacuje się, że dotyczy 1-2% populacji, a jej częstość wzrasta.1,4 Drugim problemem jest wzrost spożycia orzeszków ziemnych i orzechów w krajach zachodnich, wynikający po części z wykorzystywania ich jako źródła białka w zdrowej żywności, po części ze zwiększenia popularności diet wegetariańskich, po części z korzystania z produktów przetworzonych. Jedynym dostępnym dziś postępowaniem jest dieta eliminacyjna i zaopatrzenie chorego w adrenalinę do wstrzyknięć. Restrykcyjne unikanie alergenów utrudnia niejasność dołączanych ulotek,5 kontakt krzyżowy i obecność niewymienionych na opakowaniu alergenów w gotowych produktach.6,7 Często więc dochodzi do przypadkowego ich spożycia, a prawie 50% pacjentów doświadcza reakcji alergicznej częściej niż co dwa lata.8 Reakcje alergiczne na orzeszki ziemne i orzechy mogą być poważne i zagrażać życiu, odpowiadają za większość zgonów wskutek reakcji anafilaktycznej indukowanej pokarmem.9 Konieczność restrykcyjnego unikania pokarmów alergizujących, duże ryzyko przypadkowej ekspozycji i groźba poważnej, a nawet śmiertelnej reakcji po przypadkowym spożyciu to czynniki ciążące nad całym życiem pacjentów i ich rodzin, które powodują codzienny stres.

Większość alergii pokarmowych wygasa zwykle w okresie dzieciństwa. Uważano, że nie dotyczy to alergii na orzeszki ziemne i orzechy, ponieważ z wcześniejszych badań wynikało, iż trwają one przez całe życie.10 W niedawnych badaniach zaobserwowano je...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Naturalny przebieg alergii na orzechy ziemne

Jak wynika z licznych badań, często dochodzi do niezamierzonego spożycia orzeszków ziemnych. W 1989 r. Bock i Atkins10 opisywali, że w [...]

Naturalny przebieg alergii na orzechy

Dziewięć gatunków jest odpowiedzialnych za większość alergii na orzechy: migdały, orzechy brazylijskie, nerkowca, włoskie, laskowe, makadamia, pekan, pini i pistacje. Różnice [...]

Współwystępowanie alergii i rozwój innych chorób atopowych

Różny w poszczególnych badaniach jest odsetek pacjentów z alergią na orzeszki ziemne współistniejącą z alergią na orzechy. Prawdopodobnie za rozpiętość wyników [...]

Czy można zmienić naturalny przebieg alergii na orzeszki ziemne i orzechy?

Dzięki lepszemu wyjaśnieniu istoty odpowiedzi immunologicznej na orzeszki ziemne i orzechy oraz poznaniu charakterystyki zawartych w nich alergenów można było przystąpić [...]

Wnioski

W pewnej grupie pacjentów naturalny przebieg alergii na orzeszki ziemne i orzechy jest korzystny, a alergia z czasem ustępuje. Blisko 20% [...]

Do góry