Sympozjum: alergia pokarmowa
Naturalny przebieg alergii na orzeszki ziemne i orzechy
David M. Fleischer, MD
W SKRÓCIE
Alergiczna reakcja na orzeszki ziemne i orzechy do niedawna uważana była za stałą cechę osobniczą, w niedawnych badaniach wykazano jednak, że z alergii na orzeszki ziemne wyrasta 20% młodych pacjentów, a z alergii na orzechy – 10%. W większości przypadków przebieg choroby nie jest jednak tak korzystny. U prawie 8% pacjentów, którzy wyrośli z alergii na orzeszki ziemne, obserwuje się poza tym jej nawroty. Ponieważ rośnie częstość występowania reakcji alergicznych, które mogą mieć przebieg bardzo poważny i nawet grozić zgonem, a często zdarzają się przypadkowe ekspozycje, istotne jest opracowanie skutecznych metod leczenia zmieniających naturalny przebieg alergii, zwłaszcza dla osób, które z nich nie wyrastają. Dziś jedynym sposobem zapobiegania jest unikanie szkodliwych pokarmów, zaś w przypadku przypadkowego ich spożycia – leczenie następstw, jednak trwają badania nad nowymi obiecującymi interwencjami.
Wprowadzenie
Alergia na orzeszki ziemne lub orzechy jest dziś dość częsta, na podstawie badań amerykańskich1 i europejskich2,3 szacuje się, że dotyczy 1-2% populacji, a jej częstość wzrasta.1,4 Drugim problemem jest wzrost spożycia orzeszków ziemnych i orzechów w krajach zachodnich, wynikający po części z wykorzystywania ich jako źródła białka w zdrowej żywności, po części ze zwiększenia popularności diet wegetariańskich, po części z korzystania z produktów przetworzonych. Jedynym dostępnym dziś postępowaniem jest dieta eliminacyjna i zaopatrzenie chorego w adrenalinę do wstrzyknięć. Restrykcyjne unikanie alergenów utrudnia niejasność dołączanych ulotek,5 kontakt krzyżowy i obecność niewymienionych na opakowaniu alergenów w gotowych produktach.6,7 Często więc dochodzi do przypadkowego ich spożycia, a prawie 50% pacjentów doświadcza reakcji alergicznej częściej niż co dwa lata.8 Reakcje alergiczne na orzeszki ziemne i orzechy mogą być poważne i zagrażać życiu, odpowiadają za większość zgonów wskutek reakcji anafilaktycznej indukowanej pokarmem.9 Konieczność restrykcyjnego unikania pokarmów alergizujących, duże ryzyko przypadkowej ekspozycji i groźba poważnej, a nawet śmiertelnej reakcji po przypadkowym spożyciu to czynniki ciążące nad całym życiem pacjentów i ich rodzin, które powodują codzienny stres.
Większość alergii pokarmowych wygasa zwykle w okresie dzieciństwa. Uważano, że nie dotyczy to alergii na orzeszki ziemne i orzechy, ponieważ z wcześniejszych badań wynikało, iż trwają one przez całe życie.10 W niedawnych badaniach zaobserwowano je...