Program edukacyjny: diabetologia
Program koordynowany przez prof. dr hab. med. Idę Kinalską, Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych, Białystok
Leczenie hipertriglicerydemii
Warren H. Capell, MD
Robert H. Eckel, MD
W SKRÓCIE
Hipertriglicerydemia jest częstym zaburzeniem lipidowym. Leczenie ma na celu zapobieganie poważnym powikłaniom. Są one różne w zależności od tego, czy stężenie triglicerydów jest podwyższone umiarkowanie czy znacznie. W artykule omówiono patofizjologię i kliniczne następstwa hipertriglicerydemii oraz zarys postępowania przy różnym jej nasileniu. Szczególną uwagę poświęcono badaniom klinicznym nad zastosowaniem leków hipolipemizujących wpływających przede wszystkim na stężenie triglicerydów.
Hipertriglicerydemia jest bardzo częstym zaburzeniem. Ocenia się, że u blisko 1/3 dorosłych Amerykanów stężenie triglicerydów w surowicy jest podwyższone,1 a średnie wartości są coraz wyższe, mimo coraz częstszego stosowania leków hipolipemizujących.2 Dlatego niezwykle istotna jest prawidłowa ocena zjawiska i właściwe jego leczenie.
Według The National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III (ATP III) za nieprawidłowe stężenie triglicerydów w surowicy uważa się >150 mg/dl, za wysokie >200 mg/dl, zaś wartość >500 mg/dl uznaje się za bardzo wysoką.3 Przyjęta przez nas robocza definicja hipertriglicerydemii różni się nieznacznie od podanej w oficjalnych wytycznych. Uważamy, że lepiej podzielić hipertriglicerydemię na trzy szerokie kategorie: umiarkowaną (150-400 mg/dl), zagrażającą rozwojem postaci ciężkiej (400-1000 mg/dl) i ciężką (≥1000 mg/dl). Grupy te różnią się ryzykiem możliwych ostrych powikłań. Artykuł poświęcamy patofizjologii i leczeniu umiarkowanej hipertriglicerydemii i dwóch pozostałych jej postaci. Szczególną uwagę poświęcamy hipertriglicerydemii towarzyszącej insulinooporności, ze względu na ścisły związek obu tych zaburzeń z cukrzycą typu 2.
Metabolizm lipoprotein i patofizjologia hipertriglicerydemii
Na czczo za transport większości triglicerydów w surowicy odpowiedzialne są lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości (VLDL). Cząsteczki VLDL są metabolizowane przez enzymy lipolityczne, głównie lipazę lipoproteinową, w łożyskach naczyniowych różnych...
Do hipertriglicerydemii może prowadzić zwiększona ich produkcja lub upośledzone usuwanie (uwarunkowane genetycznie lub nabyte). Hipertriglicerydemia często towarzyszy insulinooporności i cukrzycy typu 2, zwłaszcza przy złej kontroli glikemii (ryc. 1B) – gdy sygnał z receptora insuliny nie jest przekazywany do tkanki tłuszczowej, zwiększa się uwalnianie wolnych kwasów tłuszczowych, wzmaga się ich napływ do wątroby i nasila wytwarzanie triglicerydów i VLDL. W cukrzycy typu 2 obniżona jest ponadto aktywność lipazy lipoproteinowej, co dodatkowo przyczynia się do gromadzenia VLDL, a w rezultacie hipertriglicerydemii.