Diabetologia

Jaką dietę stosować w celu wyrównania glikemii?

mgr inż. Małgorzata Sobczyk

prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Katedra Dietetyki, SGGW w Warszawie

Adres do korespondencji: mgr inż. Małgorzata Sobczyk, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Katedra Dietetyki, SGGW, Warszawa; e-mail: sobczyk.malgorzata@gmail.com

Dietą mającą pozytywny wpływ na glikemię jest dieta prawidłowo zbilansowana, bogata w antyoksydanty i odpowiedniej jakości kwasy tłuszczowe. W artykule opisano, jak pod tym kątem sprawdzają się 3 rodzaje diet: roślinna, ketogenna i paleo.

Wprowadzenie

Nadmierne spożycie żywności wysoko przetworzonej, w tym źródeł łatwo przyswajalnych monosacharydów, sprzyja rozwojowi hiper-, a następnie hipoglikemii. Zaburzenia metabolizmu węglowodanów wywołane przez czynniki środowiskowe mogą zwiększać ryzyko pojawienia się powikłań mikronaczyniowych, nadwagi i otyłości oraz gromadzenia się tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej. Stwarza to dogodne warunki do rozwoju insulinooporności, stanu zapalnego, cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia.

Duże wahania glikemii i upośledzenie mechanizmów jej kontroli predysponują pacjentów do większej śmiertelności w przebiegu choroby niedokrwiennej serca. W przypadku zwiększonego ryzyka rozwoju miażdżycy na szczególną uwagę zasługuje utrzymująca się hiperglikemia, która wpływa na wzrost stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c). W generowaniu stężenia HbA1c bierze udział glikemia na czczo oraz glikemia poposiłkowa. Parametr ten najlepiej koreluje ze średnią glikemią w ciągu dnia, a jego wielkość jest odbiciem tej średniej w okresie ok. 3 miesięcy.

Programy lecznicze w połączeniu z edukacją żywieniową pacjentów oraz trwałymi zmianami stylu życia dają większą szansę na redukcję ryzyka powikłań zdrowotnych, które wynikają z zaburzenia metabolizmu węglowodanów.1 Najlepiej znanym pacjentom postępowaniem żywieniowym jest kierowanie się wskaźnikiem glikemicznym (GI – glycemic index) produktów i potraw. W badaniu Nurses’ Health Study u kobiet stosujących dietę o niskim GI rzadziej dochodziło do incydentów sercowo-naczyniowych.2

Celem coraz większej liczby eksperymentów naukowych jest ustalenie, jak na wyrównanie glikemii wpływają dieta roślinna (plant-based diet), ketogenna oraz dieta paleo. Podstawą diety roślinnej są jak najmniej przetworzone produkty roślinne: warzywa, owoce, zboża, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy i pestki, z wykluczeniem produktów pochodzenia zwierzęcego lub ich kontrolowaną, niewielką podażą. Dieta ketogenna zakłada 90% spożycie energii pochodzącej z kwasów tłuszczowych, spożycie białka na poziomie 1 g/kg m.c. oraz minimalne spożycie węglowodanów. Celem tej diety jest wytworzenie ciał ketonowych. Wreszcie dieta paleo dopuszcza spożycie warzyw, owoców, orzechów, ryb, chudych mięs i jaj, jednak wyklucza nabiał, zboża, nasiona roślin strączkowych i cukier rafinowany.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Dieta roślinna

Produkty roślinne o niskim stopniu przetworzenia, takie jak warzywa, owoce, orzechy, nasiona i zboża, w mniejszym stopniu prowokują wzrost glikemii poposiłkowej niż produkty przetworzone.3 [...]

Dieta ketogenna

Naturalnym postępowaniem terapeutycznym w przypadku zaburzeń glikemii wydaje się zastosowanie diet ograniczających podaż węglowodanów, w tym diety ketogennej. Wykazano, że dieta ketogenna o obniżonej [...]

Dieta paleo

Interesującą alternatywą dla diety ketogennej jest nieco mniej restrykcyjna i obciążona niższym ryzykiem powikłań zdrowotnych dieta paleo. Nawet wprowadzenie tej diety ad [...]

Źródła kwasów tłuszczowych

Za terapeutyczne właściwości opisanych wyżej diet w dużej mierze odpowiadają dobór odpowiednich źródeł kwasów tłuszczowych oraz spożywana ich ilość.14 Z badań epidemiologicznych wynika, [...]

Antyoksydanty

Niezależnie od tego, jaki wpływ mają antyoksydanty na metabolizm węglowodanów, zapewniają one ochronę przed skutkami zaburzonej glikemii. Szczególną rolę odgrywają w zachowaniu [...]

Strączki

Chociaż dieta paleo wyklucza spożywanie nasion roślin strączkowych, mogą one istotnie wpływać na wyrównanie glikemii. Badania na modelu zwierzęcym wykazały, że [...]

Witamina D

W polskiej populacji często obserwuje się niedobory witaminy D, dlatego planując dietę wspomagającą wyrównanie glikemii, warto rozważyć suplementację tą witaminą. Z badań wynika, [...]

Selen

Kolejnym składnikiem odżywczym, którego niedobory są charakterystyczne dla polskiej populacji, jest selen. Wynika to głównie z niskiej koncentracji tego pierwiastka w glebie, co [...]

Podsumowanie

Posiłki zarówno o zwiększonej zawartości białka, jak i błonnika charakteryzują się niską glikemią poposiłkową. Jeżeli dieta jest prawidłowo zbilansowana, bogata w antyoksydanty i odpowiedniej jakości [...]
Do góry