Żywienie

Suplementacja witamin u dorosłych

prof. dr hab. n. farm. Iwona Wawer

dr n. farm. Katarzyna Paradowska

Zakład Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Adres do korespondencji: dr n. farm. Katarzyna Paradowska, Zakład Chemii Fizycznej, Wydział Farmaceutyczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Warszawa, e-mail: katarzyna.paradowska@wum.edu.pl

Racjonalna suplementacja witamin wymaga ustalenia, czego brakuje w typowej diecie Polaków. Kolejnym krokiem powinno być określenie indywidualnego zapotrzebowania na podstawie analizy diety i stanu zdrowia oraz po uwzględnieniu ewentualnie przyjmowanych leków i wieku pacjenta.

CELE ARTYKUŁU

Po przeczytaniu artykułu Czytelnik powinien:

  • wymienić wskazania do suplementacji witamin u zdrowych dorosłych
  • podać przeciwwskazania do suplementacji witamin
  • omówić dowody oparte na faktach dotyczące suplementacji
  • znać dawki witamin stosowane w suplementach diety
  • przedstawić działania niepożądane witamin i interakcje z lekami
  • wymienić wskazania do suplementacji witamin u seniorów

Wprowadzenie

Aktualnie w Polsce nie obserwuje się chorób wynikających z braku witamin (szkorbut, krzywica), ale dość powszechnie występują ich niedobory, będące efektem spożywania przetworzonej żywności czy upośledzonego wchłaniania. Aby uniknąć niedoborów, stosuje się witaminowe suplementy diety, które można kupić w aptekach.

Witaminy w żywności

Większość witamin odkryto w latach 30. XX w., chociaż już dużo wcześniej wiedziano, że niedobór pewnych składników pożywienia powoduje choroby. Nazwa „witamina” (substancja niezbędna do życia zawierająca grupę aminową) została wprowadzona przez Kazimierza Funka w 1911 r. na określenie wyizolowanej z otrąb ryżowych witaminy B1, której niedobór powoduje chorobę beri-beri. Od dawna znany był też szkorbut, który dziesiątkował marynarzy w czasie długich morskich rejsów, a wynikał z braku świeżych owoców. Jednak chemiczny związek – kwas askorbinowy – został wyodrębniony z owoców papryki i zidentyfikowany przez Alberta Szenta-Györgyiego dopiero w 1933 r. Nazwano go witaminą C, choć w jego cząsteczce nie było grupy aminowej.

Witaminy należą do związków niezbędnych do życia i zdrowia człowieka. Są one wytwarzane przede wszystkim przez rośliny i mikroorganizmy. Ludzie nie mają zdolności ich syntetyzowania i muszą przyjmować witaminy z pożywieniem. Witaminy są potrzebne w niewielkiej ilości, dlatego nazywa się je mikroskładnikami odżywczymi (micronutrients). Mają zróżnicowaną budowę chemiczną; istotny jest ich podział na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zalicza się witaminę C i witaminy z grupy B: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), cholinę (B4), kwas pantotenowy (B5), pirydoksynę (B6), biotynę (B7), kwas foliowy i pochodne witaminy B9 oraz cyjanokobalaminę (B12), a do rozpuszczalnych w tłuszczach – witaminy A, D, E i K.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Czego brakuje w diecie Polaków?

Nawet prawidłowo skomponowana dieta nie pokryje braku pewnych składników, jeśli jest ich za mało w środowisku. W Polsce dotyczy to np. jodu i selenu. [...]

Dawki witamin

W suplementacji typowa zależność efekt–dawka przyjmuje kształt litery U. Parametry tej krzywej są znane dla wielu witamin i składników mineralnych, ale nie dla [...]

Indywidualna suplementacja

Współczesna medycyna powinna uwzględniać nie tylko masę ciała i wiek pacjenta oraz różnice płci. Ten postulat realizuje medycyna personalna. Indywidualne podejście do [...]

Wieloetapowe badania naukowe

W przypadku suplementów diety potrzebne są badania ich skuteczności, podobnie jak to się odbywa w przypadku leków. Prace przedkliniczne wykonywane są w laboratoriach (in [...]

Ocena ryzyka

Nie ma ryzyka przedawkowania witamin, jeśli spożywa się typowe ilości zwykłych produktów spożywczych. Jednak korzystanie z żywności wzbogaconej, zwłaszcza niekontrolowane spożycie suplementów [...]

Niedobory wybranych witamin

Kompleks witamin B to mieszanina 8 związków: tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), niacyny (B3), pirydoksyny (B6), kwasu pantotenowego, biotyny, kwasu foliowego (B9), [...]

Niedobory witamin u seniorów

Obniżenie wydolności umysłowej lub pogorszenie ogólnego stanu zdrowia nie zawsze wynika z zaawansowanego wieku. Często przyczyną tego typu zaburzeń jest niewystarczająca ilość [...]

Farmakoterapia a niedobory witamin

Osoby 65-letnie i starsze przyjmują każdego dnia przeciętnie od 2 do 3 różnych leków, a osoby w wieku >80 r.ż. – nawet od 4 [...]

Podsumowanie

Wskazaniem do suplementacji witamin D i C są ich dość powszechnie występujące niedobory, zwłaszcza w miesiącach jesienno-zimowych. Hipowitaminozy mogą dotyczyć osób dorosłych nadużywających [...]
Do góry