BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Wytyczne w praktyce
Cholesterol w diecie a ryzyko sercowo-naczyniowe – stanowisko AHA
lek. Karol Osłowski1
dr n. med. Daniel Śliż1,2,3
- Omówienie wytycznych American Heart Association z 2019 r. dotyczących bezpiecznych norm spożycia cholesterolu i porównanie ich z zaleceniami towarzystw europejskich
- Wpływ spożycia cholesterolu na ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych
Odkąd w latach 50. ubiegłego stulecia powiązano wysokie stężenie cholesterolu we krwi ze zwiększonym ryzykiem występowania choroby niedokrwiennej serca, cholesterol stał się przedmiotem nieustannej debaty naukowej. Związek ten należy do grupy steroli i stanowi jeden z podstawowych elementów budulcowych ściany komórek zwierzęcych. Jest on również niezbędnym składnikiem do syntezy m.in. hormonów, kwasów żółciowych czy witamin. Uważa się, że nawet do 80% cholesterolu w organizmie ludzkim jest pochodzenia endogennego – wytwarzane w wątrobie i przewodzie pokarmowym. Pod tym względem organizm jest samowystarczalny i przy odpowiednio zbilansowanej diecie właściwie nie potrzebuje dostarczania cholesterolu z pokarmem. Fakt ten pozostaje jednak w sprzeczności z typową dietą cywilizacji zachodnich, opartą w dużej mierze na mięsie i produktach odzwierzęcych bogatych w cholesterol. Rodzą się więc pytania: czy i w jakim stopniu cholesterol obecny w diecie wpływa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz jakie jego spożycie można uznać za bezpieczne? W artykule zostanie przedstawione stanowisko American Heart Association (AHA) z 2019 r. dotyczące podaży cholesterolu w diecie w świetle dotychczasowych wytycznych.
Stanowisko American Heart Association
Autorzy najnowszych wytycznych AHA podobnie jak w ostatnich latach nie precyzują bezpiecznej ilości cholesterolu w diecie. Już w dokumencie z 2013 r. odstąpiono od rekomendowania maksymalnej zawartości cholesterolu w diecie, argumentując to brakie...
W dokumencie odniesiono się również do jajek jako źródła cholesterolu. Mimo mocno rozbieżnych wyników przeprowadzonych badań nie wykazano istotnego statystycznie związku między liczbą zjadanych jajek a ryzykiem sercowo-naczyniowym. Należy jednak z...
W zgodzie z wytycznymi AHA pozostają wytyczne US Department of Health and Human Services zawarte w dokumencie „2015-2020 Dietary Guidelines for Americans” (DGA). Odstąpiono w nich od rekomendowania spożycia cholesterolu na poziomie <300 mg/24 h (j...