Farmakoterapia

Psychobiotyki w praktyce klinicznej

dr n. biomed. Joanna Jurek

Probiome

Adres do korespondencji:

dr n. biomed. Joanna Jurek

e-mail: joanna.michalina.jurek@gmail.com

  • Rola mikrobioty jelitowej we wspomaganiu funkcjonowania układu pokarmowego i jej wpływ na zdrowie psychiczne
  • Szczepy bakteryjne o właściwościach psychobiotycznych, które wykorzystuje się do produkcji suplementów dietetycznych i żywności fermentowanej
  • Działanie psychobiotyków stosowanych w terapii takich zaburzeń, jak depresja, autyzm, choroba Alzheimera, oraz ich wpływ na funkcje poznawcze

Odkrycie dwukierunkowej komunikacji pomiędzy mikrobiomem człowieka i jelitami to nowy obszar badań, który cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród społeczności naukowej, ponieważ wiąże się z obiecującymi możliwościami terapeutycznymi. Badania skupiające się na opisaniu roli ludzkiej mikrobioty w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego oraz w zachowaniu dobrego samopoczucia okazują się szczególnie ważne w przypadku osób zmagających się z zaburzeniami psychicznymi, zwłaszcza stanami lękowymi i depresją1.

Psychobiotyki to niedawno wyodrębniona, nowa grupa probiotyków, których regularna suplementacja może przynieść liczne korzyści w zakresie zdrowia psychicznego, jak również może się okazać pomocna w leczeniu niektórych objawów stresu, lęku i depresji. W porównaniu z dostępnymi komercyjnie probiotykami oddziaływanie psychobiotyków wydaje się skoncentrowane na działaniu za pośrednictwem biologicznie aktywnych cząsteczek, które są zaangażowane w komunikację pomiędzy przewodem pokarmowym (jelitami) a mózgiem. Okazuje się, że mikrobiota jelitowa może uczestniczyć w procesach wytwarzania i uwalniania neuroprzekaźników, podobnie jak bezpośrednio oddziaływać z połączeniami nerwowymi w obrębie układu nerwowego, co może się przyczynić do ogólnej poprawy stanu zdrowia psychicznego pacjentów. Co więcej, należy podkreślić, że wyniki dotychczasowych badań klinicznych, zarówno tych przeprowadzonych na zwierzętach, jak i z udziałem pacjentów psychiatrycznych, są na tyle obiecujące, żeby potwierdzić skuteczność wykorzystania w praktyce klinicznej psychobiotyków bez działań niepożądanych.

Mikrobiota jelitowa, będąca częścią przewodu pokarmowego, nie tylko wspomaga procesy zaangażowane w proces trawienia i przyswajania składników odżywczych z pożywienia, lecz także okazuje się wpływać na zdrowie psychiczne, a zwłaszcza reakcje związ...

Mikrobiota i zdrowie mózgu

Mikrobiota jest często określana jako zbiór wszystkich mikroorganizmów, w tym bakterii, grzybów, archeonów i wirusów, które są obecne w organizmie człowieka, zwykle w określonej lokalizacji, na przykład na skórze czy w przewodzie pokarmowym (np. m...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować?

Probiotyki są często określane mianem preparatów lub produktów spożywczych, w których składzie znalazły się pojedyncze szczepy żywych mikroorganizmów lub ich mieszanki. Probiotyki, [...]

Psychobiotyki jako probiotyki o właściwościach wspierających zdrowie psychiczne

Psychobiotyki są wyodrębnioną grupą probiotyków, których działanie poprzez mikroflorę jelitową zostało powiązane z licznymi korzyściami dla funkcji mózgu i układu nerwowego. Przykładowo, szczepy [...]

Biologiczny mechanizm działania psychobiotyków: wpływ na oś jelito–mózg

Mikroorganizmy, którym przypisano właściwości psychobiotyczne, uczestniczą w dwukierunkowej komunikacji pomiędzy układem nerwowym a pokarmowym. Układ ten jest często określany jako oś mózgowo-jelitowa, która [...]

Wpływ mikroflory jelitowej na funkcjonowanie układu immunologicznego w mózgu

Zaburzenie w obrębie składu mikroflory jelitowej niejednokrotnie zostało powiązane z nieprawidłowościami w odpowiedzi immunologicznej związanej z nadmierną aktywacją komórek układu odpornościowego, a także nadprodukcją mediatorów zapalnych. [...]

Psychobiotyki w praktyce klinicznej

Zrozumienie dwukierunkowej komunikacji w ramach osi mózg–jelito jest nowym podejściem mającym znaczenie terapeutyczne w praktyce klinicznej, również tej, której celem jest leczenie chorób [...]

Fermentowana żywność funkcjonalna o potencjale psychobiotycznym

Rosnące w ostatnich latach zainteresowanie w obszarze produkcji żywności funkcjonalnej przyczyniło się do wprowadzenia na rynek produktów otrzymywanych w wyniku procesu fermentacji z udziałem mikroorganizmów, [...]
Do góry