Farmakoterapia

Istotne interakcje leków stosowanych w chorobach sercowo-naczyniowych z żywnością i suplementami diety

dr hab. n. farm. Paweł Paśko1

mgr farm. Agnieszka Wiesner1,2

1Zakład Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie 
2Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Szkoła Doktorska Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu w Krakowie

Adres do korespondencji:

dr hab. n. farm. Paweł Paśko

Zakład Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny,

Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

ul. Medyczna 9, 30-688 Kraków

e-mail: p.pasko@uj.edu.pl

  • Wśród składników diety mogących powodować interakcje wyróżniamy soki owocowe, owoce cytrusowe, sok żurawinowy, zielone warzywa bogate w witaminę K oraz substytuty soli zawierające potas
  • Z suplementów diety istotne klinicznie interakcje z lekami występują w przypadku preparatów zawierających witaminę K, monakolinę K lub potas
  • Rodzaj posiłku, w tym zawartość np. tłuszczu, a także stosowana dieta mogą wpływać na ryzyko interakcji

Według najnowszego raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny Państwowego Instytutu Badawczego choroby serca i naczyń w 2021 roku odpowiadały za 34,8% zgonów w populacji polskiej i tym samym pozostają najczęstszą przyczyną śmierci Polaków1. Skala problemu jest dużo większa, gdyż choroby niezakaźne, jak nadciśnienie tętnicze czy hipercholesterolemia, mogą prowadzić do zawałów, udarów i zakrzepic, co niekorzystnie wpływa na jakość życia pacjentów. Powszechność chorób układu krążenia przekłada się na największy ilościowy udział leków dostępnych na receptę (Rx) stosowanych w schorzeniach sercowo-naczyniowych w strukturze rynku aptecznego2. Dodatkowo szacuje się, że u blisko 34% polskich pacjentów po 65 r.ż. występuje wielolekowość (polipragmazja), czyli jednoczesne stosowanie 5 lub więcej leków3. Spośród 10 substancji najczęściej realizowanych na podstawie recept pacjentów z przewlekłą polipragmazją aż 7 stanowią leki zlecane do terapii chorób układu krążenia3.

Wraz ze wzrostem liczby przyjmowanych leków zwiększa się ryzyko interakcji. O ile nie brakuje aktualnych publikacji na temat interakcji leków stosowanych w schorzeniach układu sercowo-naczyniowego z innymi lekami, o tyle dane o ich interakcjach z pożywieniem i suplementami diety są niekiedy ograniczone do doniesień literaturowych sprzed kilkunastu (a czasem nawet kilkudziesięciu) lat. Również jakość dowodów jest często niska (case studies, badania obserwacyjne, badania kliniczne z małą liczbą uczestników). Może to wynikać z faktu, że badanie interakcji lek–pożywienie to proces bardziej skomplikowany niż w przypadku interakcji międzylekowych, a zainteresowanie tematyką interakcji lek–pożywienie jest mniejsze. Niedawne badania pilotażowe z udziałem polskich lekarzy oraz pacjentów geriatrycznych wskazują, że choć obie badane grupy mają świadomość występowania interakcji lek–pożywienie, ich wiedza na ten temat jest często tylko ogólna i niewystarczająca4,5. Jednocześnie pacjenci wskazywali lekarzy jako swoje główne źródło informacji na temat interakcji lek–pożywienie4, co z jednej strony świadczy o dużym zaufaniu do tej grupy zawodowej, ale z drugiej nakłada na nią obowiązek ustawicznego kształcenia w tym zakresie.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Interakcje z owocami i warzywami

Interakcje pomiędzy lekami a owocami i warzywami, które powinny stanowić istotny element codziennej diety, mogą wynikać z obecności w ich składzie różnych substancji. Należą do [...]

Wpływ rodzaju diety

Nie tylko owoce i warzywa jako elementy diety są istotne dla działania leków, kolejnym czynnikiem może być rodzaj diety. Jest to szczególnie [...]

Interakcje z suplementami diety

Nie tylko warzywa zielone, lecz także suplementy diety zawierające witaminę K mogą obniżać wartość współczynnika INR i tym samym wchodzić w interakcję z antagonistami [...]

Podsumowanie

Efekt interakcji pomiędzy pożywieniem a lekami stosowanymi w chorobach układu sercowo-naczyniowego jest wypadkową różnych mechanizmów (farmakokinetycznych i/lub farmakodynamicznych), a także czynników związanych z pacjentem, lekiem [...]

Do góry