Temat numeru

Polifagia – jakim chorobom towarzyszy i czy możemy ją leczyć

dr hab. n. med. Damian Skrypnik¹

lek. Dawid Woszczyk²

¹Katedra i Zakład Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu 
²Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Adres do korespondencji:

dr hab. n. med. Damian Skrypnik

Katedra i Zakład Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej,

Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

ul. Przybyszewskiego 49, 60-355 Poznań

e-mail: dskrypnik@ump.edu.pl

  • Polifagia jest rzadko obserwowanym objawem, jednak można go stwierdzić w schorzeniach z zakresu kilku specjalizacji medycznych
  • Wśród głównych przyczyn rozwoju znajdują się: zaburzenia regulacji łaknienia i sytości, dysregulacja układu nagrody, zmiany strukturalne i funkcjonalne ośrodkowego układu nerwowego oraz choroby genetyczne
  • Szkodliwe konsekwencje polifagii są wynikiem rozwoju otyłości wraz z jej powikłaniami oraz negatywnego wpływu na zdrowie psychiczne pacjentów
  • W większości przypadków terapia polifagii sprowadza się do leczenia choroby leżącej u podłoża jej rozwoju

Polifagia (ang. polyphagia lub hyperphagia) to stan charakteryzujący się nadmiernym przyjmowaniem pokarmów wynikający z odczuwania nieprawidłowo silnego i trwałego głodu lub chęci jedzenia1. Według aktualnie obowiązującej 11 wersji International Classification of Diseases (ICD-11) ta jednostka nozologiczna należy do kategorii R63 „Objawy i dolegliwości związane z przyjmowaniem pokarmów i płynów”.

Spożywanie pokarmów jest procesem ściśle regulowanym na poziomie zarówno ośrodkowego, jak i obwodowego układu nerwowego. W mózgu odpowiadają za niego ośrodek głodu zlokalizowany w jądrach obszaru bocznego podwzgórza oraz ośrodek sytości znajdujący się w jądrach przykomorowych. Ośrodek głodu pozostaje w stałej stymulacji, która dodatkowo jest pobudzana na czczo pod wpływem takich białek jak grelina i oreksyna. Ich działanie aktywizuje jądro łukowate podwzgórza do produkcji neuropeptydu Y (NPY – neuropeptide Y) oraz białka agouti (AgRP – agouti-related peptide), które pobudzają łaknienie (układ oreksygenny). Spożycie pokarmu prowadzi z kolei do produkcji neuropeptydów anorektycznych, takich jak cholecystokinina (CCK – cholecystokinin), peptyd YY (PYY – peptide YY) oraz glukagonopodobny peptyd 1 (GLP1 – glucagon-like peptide 1). Stymulują one neurony jądra łukowatego podwzgórza do produkcji proopiomelanokortyny (POMC – proopiomelanocortin), melanotropiny α (α-MSH – melanotropin α) oraz transkryptu regulowanego kokainą i amfetaminą (CART – cocaine- and amphetamine-regulated transcript), wywołując uczucie sytości (układ anoreksygenny). Do aktywacji układu anoreksygennego prowadzą także liczne bodźce obwodowe, m.in. rozciąganie ścian żołądka (mechanoreceptory), produkty trawienia białek, tłuszczów i cukrów (chemoreceptory w jelitach) oraz wydzielanie leptyny w jelitach i tkance tłuszczowej, która przekraczając barierę krew–mózg, bezpośrednio stymuluje neurony produkujące POMC/CART w jądrze łukowatym, redukuje aktywność układu endokannabinoidowego oraz zmniejsza ekspresję NPY i AgRP. Wynika z tego, że apetyt jest pobudzany w wyniku działania greliny i oreksyny, natomiast za uczucie sytości odpowiadają produkcja POMC i α-MSH oraz zmniejszenie działania sygnalizacji oreksygennej (ryc. 1). 

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Przegląd najważniejszych schorzeń

Cukrzyca typu 1 (DM1 – diabetes mellitus type 1) to choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy uszkadza komórki β trzustki odpowiedzialne za [...]

Możliwości leczenia polifagii

Polifagia jest rzadko spotykanym objawem klinicznym, który na początkowych etapach rozwoju takich chorób, jak cukrzyca, nadczynność tarczycy czy PWS, może stanowić [...]

Podsumowanie

Chociaż polifagia w praktyce klinicznej jest rzadko spotykanym objawem, może dotyczyć pacjentów szukających pomocy u specjalistów z kilku obszarów medycyny. Wśród chorób, które mogą [...]

Do góry