ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Temat numeru: reumatologia
Postępowanie w hiperurykemii. Zalecenia ACR 2012
dr n. med. Joanna Kur-Zalewska, prof. dr hab. n. med. Witold Tłustochowicz
American College of Rheumatology (ACR) opracował i opublikował w 2012 r. najnowsze zalecenia postępowania w dnie moczanowej. Pierwszą część zaleceń, których najważniejsze ustalenia przedstawiamy poniżej, poświęcono niefarmakologicznym i farmakologicznym metodom leczenia hiperurykemii.
Dna moczanowa jest chorobą zapalną stawów związaną z hiperurykemią i spowodowaną odkładaniem się kryształów moczanu sodu w tkankach m.in. stawów i okołostawowych.1,2 Objawia się nawracającymi epizodami ostrego zapalenia stawów, przewlekłą artropatią, guzkami i zajęciem nerek, tj. kamicą nerkową i śródmiąższowym zapaleniem nerek.1,2 Hiperurykemia jest definiowana jako zwiększenie stężenia kwasu moczowego w surowicy >6 lub 7 mg/dl.1
W rekomendacjach opracowanych przez ACR u wszystkich chorych na dnę moczanową zaleca się postępowanie niefarmakologiczne, obejmujące:
- kliniczną ocenę ciężkości choroby, w tym obecności guzków, częstości i ciężkości napadów ostrego zapalenia stawów, występowania i ciężkości objawów przewlekłej artropatii
- rozważenie wtórnych przyczyn hiperurykemii, w tym nieprawidłowej diety, nadużywania alkoholu, chorób związanych z dną moczanową (otyłość, zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia, przewlekła choroba nerek), stosowania leków zwiększających stężenie kwasu moczowego w surowicy (tiazydy, diuretyki pętlowe, niacyna, inhibitory kalcyneuryny, kwas acetylosalicylowy w małych dawkach), genetycznych lub nabytych przyczyn nadprodukcji kwasu moczowego (wrodzone zaburzenia metabolizmu puryn, łuszczyca, choroby mielo- i limfoproliferacyjne), zatrucia ołowiem
- odstawienie, jeśli to możliwe, leków zwiększających stężenie kwasu moczowego w surowicy (nie zaleca się rezygnowania z kwasu acetylosalicylowego stosowanego w małych dawkach z przyczyn sercowo-naczyniowych)
- edukację pacjenta z włączeniem odpowiedniej diety (nie należy spożywać produktów mięsnych bogatych w puryny, tj. podrobów, napojów słodzonych syropem fruktozowym, alkoholu w okresie częstych napadów lub źle kontrolowanej zaawansowanej dny moczanowej; należy ograniczyć spożycie wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, owoców morza, naturalnie słodzonych soków owocowych, słodyczy i soli; zalecane są natomiast niskotłuszczowe produkty mleczne i warzywa) i ze zmianą stylu życia (redukcja masy ciała do osiągnięcia prawidłowego BMI, prowadzenie regularnej aktywności fizycznej, zaprzestanie palenia tytoniu, odpowiednie nawodnienie, odstawienie lub ograniczenie spożycia alkoholu, szczególnie piwa).