Kardiologia
Czy izolowana hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe?
dr n. med. Maria Wieteska
Nie ma całkowitej zgodności, czy hipertriglicerydemia jest skutkiem zaburzeń metabolizmu różnych lipoprotein zawierających triglicerydy, które zwiększają ryzyko sercowo-naczyniowe, czy sama w sobie jest niezależnym czynnikiem ryzyka. Wydaje się, że istnieje nieliniowa zależność między stężeniem triglicerydów a ryzykiem sercowo-naczyniowym.
CELE ARTYKUŁU
Po przeczytaniu artykułu Czytelnik powinien umieć:
- rozpoznać izolowaną hipertriglicerydemię
- wdrożyć diagnostykę różnicową wtórnej hipertriglicerydemii
- omówić strategię kolejności postępowania terapeutycznego izolowanej hipertriglicerydemii w prewencji chorób sercowo-naczyniowych
- przedstawić leki stosowane w leczeniu hipertriglicerydemii i omówić ich skuteczność w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym
Wprowadzenie
Izolowana hipertriglicerydemia to stan kliniczny, w którym w profilu lipidowym zwiększone jest tylko stężenie triglicerydów, a stężenie innych lipidów pozostaje w normie.1 Choroba sercowo-naczyniowa na tle miażdżycy to główna przyczyna przedwczesnych zgonów na świecie. Leczenie zaburzeń lipidowych koncentruje się na osiągnięciu docelowych stężeń cholesterolu LDL. Udowodniono ścisły związek zmniejszenia ryzyka sercowo-naczyniowego po osiągnięciu docelowych wartości LDL u chorych z określonych grup ryzyka.1 Związek między hipertriglicerydemią a chorobami sercowo-naczyniowymi jest mniej pewny.2 Umiarkowany wzrost stężenia triglicerydów w surowicy może zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe, natomiast duży zwiększa ryzyko ostrego zapalenia trzustki.1-4 Podwyższone stężenie triglicerydów w surowicy wymaga wnikliwej diagnostyki różnicowej, wykluczenia i korekcji przyczyn wtórnych zaburzeń, a w zależności od ciężkości hipertriglicerydemii zmiany stylu życia lub skojarzonego leczenia niefarmakologicznego i farmakologicznego.
Metabolizm triglicerydów
Triglicerydy, zwane inaczej triacyloglicerolami, to główna forma zapasowa kwasów tłuszczowych w ustroju. Są one estrami alkoholu – glicerolu i 3 cząsteczek kwasów tłuszczowych. Triglicerydy z jelit (egzogenne) i wątroby (endogenne) są transportowane do tkanki tłuszczowej i mięśni, tworząc magazyn i źródło energii. W metabolizmie i krążeniu triglicerydów w ustroju biorą udział lipoproteiny, ponieważ tłuszcze są nierozpuszczalne w wodzie.
Lipoproteiny to kompleksy białkowo-tłuszczowe. Wewnątrz kulistej cząsteczki, zwanej micellą, znajdują się estry cholesterolu i triglicerydów, a na zewnątrz – wolny cholesterol, białka i fosfolipidy. W zależności od składu procentowego białek, trig...