Dietetyka
Dieta w leczeniu otyłości – czy ostatnio zmieniły się zalecenia?
dr hab. inż. Dariusz Włodarek
- Zalecenia dotyczące terapii dietetycznej u otyłych dorosłych opracowane przez różne grupy ekspertów (ACC/AHA, NICE, AACE/ACE, europejskie i polskie) są bardzo podobne
- Głównym czynnikiem prowadzącym do redukcji nadmiernej masy ciała jest uzyskanie deficytu energetycznego u pacjenta
- Zmiana proporcji makroskładników nie ma istotnego wpływu na skuteczność terapii redukującej masę ciała, ale może ułatwić przestrzeganie zaleceń dietetycznych
Otyłość jest chorobą przewlekłą. Charakteryzuje się zwiększeniem udziału tkanki tłuszczowej w organizmie kobiety powyżej 30% oraz mężczyzn 25%1. Według World Health Organization (WHO) na świecie około 39% populacji ma nadmierną masę ciała, a otyłość występuje u 11% mężczyzn i u 15% kobiet. W Polsce te wartości są jeszcze wyższe – nadmierną masę ciała stwierdza się u ok. 66% mężczyzn i u 51% kobiet, a otyłość występuje odpowiednio u ok. 23% i 22%2.
Różne grupy eksperckie formułują wytyczne leczenia otyłości. W 2013 r. ukazały się wytyczne American College of Cardiology/American Heart Association3 (ACC/AHA), w 2015 r. „European Guidelines for Obesity Management in Adults”4 oraz wytyczne Polskiego Towarzystwa Dietetyki5, natomiast w 2016 r. wytyczne opublikowało American Association of Clinical Endocrinologists i American College of Endocinology (AACE/ACE)6. W powyższych zaleceniach postępowanie terapeutyczne obejmuje diagnostykę osób z nadmierną masą ciała, ustalenie celów leczenia, sposobu postępowania w zależności od oceny klinicznej oraz obserwację efektów terapii. Podobną strategię w leczeniu otyłości proponuje National Institute for Health and Care Excellence (NICE)7. Niefarmakologiczna terapia otyłości opiera się na modyfikacji stylu życia obejmującej: zmniejszenie wartości energetycznej diety, zmianę sposobu żywienia, zwiększenie aktywności fizycznej oraz zmiany behawioralne.
Błędy w żywieniu i modyfikacje dietetyczne
Najczęstszymi błędami w żywieniu ludzi otyłych są:
- nadmierna ilość spożywanej żywności
- nieregularność spożywania posiłków
- jedzenie w pośpiechu
- niewłaściwy wybór produktów spożywczych i nieodpowiedni skład posiłków
- nieprawidłowe przyrządzanie potraw1.
Makris i Foster8 na podstawie przeglądu prac dotyczących dietetycznej strategii w redukcji nadmiernej masy ciała stwierdzają, że różne sposoby konstruowania diety pod względem zawartości makroskładników są przydatne w walce z otyłością oraz wpływa...
Podobnie diety niskowęglowodanowe wpływają na zmniejszenie stężenia triglicerydów oraz cholesterolu frakcji lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL – very low density lipoprotein), a także na zwiększenie stężenia cholesterolu frakcji lipoprotein...