Najczęstsze alergeny – występowanie i charakterystyka
Henryk Mazurek, Elżbieta Mazurek
Wstęp
Alergenem popularnie nazywa się źródło cząstek alergenowych (np. pyłek roślin, mleko krowie, roztocze kurzu domowego). Z każdego z tych źródeł można uzyskać liczne odmienne białka (alergeny).
Alergen to antygen (rzadziej hapten) wywołujący reakcję alergiczną u osób predysponowanych. Alergeny to rozpuszczalne w wodzie białka o masie zwykle między 5 a 70 kDa, choć niektóre są znacznie większe (np. Der p 14 – 177 kDa, Fel d 6w – do 1000 kDa). Wielkość cząstki determinuje jej immunogenność i łatwość penetracji przez błony śluzowe. Każdy alergen zawiera od kilku do kilkudziesięciu epitopów.
Nazewnictwo
Nazwa alergenu składa się z trzech części pisanych prostą czcionką (kursywa przeznaczona jest dla nazw genów i taksonomii łacińskiej) i oddzielonych spacjami:
• pierwszy człon: pierwsze trzy, cztery litery łacińskiej nazwy rodzajowej źródła alergenu
• drugi człon: pierwsza (ewentualnie także druga) litera łacińskiej nazwy gatunkowej źródła alergenu
• trzeci człon: liczba (arabska) oznaczająca kolejność wyizolowania alergenu (proteiny), co zwykle koresponduje z jego znaczeniem klinicznym.
Przykłady: Der p 1 – główny alergen Dermatophagoides pteronyssinus, Vesp ma 2 – główny alergen Vespa magnifica.
Nazwa może być poprzedzona literą n (natywny) lub r (rekombinowany).
Podstawowe pojęcia
Alergeny natywne, rekombinowane, epitopy i panalergeny
Alergen natywny (naturalny) to alergen wyizolowany (oczyszczony) z występującego w środowisku naturalnym źródła alergenu.
Alergen rekombinowany to alergen uzyskany na drodze rekombinacji DNA.
Epitopy konformacyjne (przestrzenne, trzeciorzędowe: epitopy rozpoznawane na podstawie struktury przestrzennej formowanej przez łańcuch peptydowy) lub sekwencyjne (pierwszorzędowe: epitopy rozpoznawane na podstawie układu kolejnych aminokwasów w łańcuchu peptydowym) to determinanty alergenowe (fragmenty alergenu) łączące się bezpośrednio z wolnym przeciwciałem lub receptorem limfocytu. Niektóre epitopy są swoiste dla gatunku (źródła alergenu), inne są zbliżone do spotykanych u innych gatunków (rodzina epitopów – patrz „Reakcja krzyżowa”).
Panalergeny to alergeny o zbliżonej budowie, występujące w odmiennych źródłach i będące przyczyną reakcji krzyżowych. Wiele z nich jest starymi filogenetycznie białkami o ważnej roli biologicznej.
Reakcja krzyżowa
Reakcje krzyżowe są podłożem manifestacji klinicznej alergii na substancję, z której źródłem dziecko dotychczas (lub ostatnio) nie miało kontaktu. Inna sytuacja to reakcja na źródło alergenu, które nie uczula (lub uczula wyjątkowo rzadko), np. jab...