Przeglądasz archiwalną treść publikacji „Wielka Interna. Gastroenterologia” Zamów najnowsze wydanie
Podyplomie logo dark

Zaburzenia pokarmowe po spożyciu ryb i owoców morza

Alicja Wiercińska-Drapało

Wstęp

Ryby i owoce morza z uwagi na liczne walory stają się coraz częstym składnikiem jadłospisu. Mogą być jednak przyczyną różnych dolegliwości. Najczęściej prowadzą do krótkotrwałych zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego, ale mogą też powodować groźne reakcje alergiczne lub zatrucia spowodowane biotoksynami. W wielu owocach morza kumulowane są toksyny wytwarzane przez wykwity niektórych glonów, dla morskich stworzeń nieszkodliwe, ale wywołujące objawy chorobowe u człowieka. Toksyny te najczęściej nie ulegają dezaktywacji podczas obróbki kulinarnej. Wiele międzynarodowych organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności wprowadziło surowe przepisy zobowiązujące hodowców ryb i owoców morza do monitorowania wód przybrzeżnych, skąd są one odławiane.

Definicja

Zaburzenia funkcji przewodu pokarmowego występujące po spożyciu ryb i owoców morza mogą być spowodowane reakcją alergiczną, toksyczną lub czynnikiem infekcyjnym zawartym w tych produktach. Początek dolegliwości jest zwykle gwałtowny, objawy – bóle...