Układ pokarmowy w niedoborach odporności
Andrzej Dąbrowski
Izolowany niedobór IMMUNOGLOBULINY A
Definicja
Izolowany niedobór immunoglobuliny A (selective IgA deficiency) definiuje się jako obniżone lub nieoznaczalne stężenie IgA w surowicy u pacjenta >4 r.ż. z prawidłowym stężeniem IgG i IgM, po wykluczeniu innych przyczyn hipogammaglobulinemii.
Jeśli stężenie IgA w surowicy wynosi <7 mg/dl (0,07 g/l), rozpoznaje się izolowany niedobór IgA. Jeśli stężenie IgA wynosi >7 mg/dl i jednocześnie jest niższe niż dwie wartości odchylenia standardowego w danym przedziale wiekowym, stwierdza się częściowy niedobór IgA.
Epidemiologia
Izolowany niedobór IgA jest najczęstszym pierwotnym niedoborem odporności. Częstość występowania jest większa u osób rasy kaukaskiej niż u Azjatów i w krajach europejskich wynosi 1/163-875 mieszkańców.
Obraz kliniczny
U 85-90% osób choroba przebiega bezobjawowo, nawet jeśli stężenie IgA jest nieoznaczalne. U pozostałych chorych występują:
- nawracające zakażenia dróg oddechowych
- nawracające zakażenia układu pokarmowego
- nawracające zakażenia dróg moczowych
- alergie
- choroby autoimmunologiczne.
Zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego
Chorzy z niedoborem IgA są obciążeni zwiększonym ryzykiem wystąpienia:
- infestacji wielkouśćcem jelitowym (Giardia lamblia; giardioza, lamblioza)
- zespołu upośledzonego wchłaniania
- choroby trzewnej (celiakii) – nietolerancji glutenu
- wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
- guzkowego przerostu limfoidalnego (NLH – nodular lymphoid hyperplasia).