Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego
Alicja Wiercińska-Drapało
Wstęp
Jelito cienkie w warunkach fizjologicznych kolonizowane jest przez nieznaczną liczbę Gram(+) bakterii tlenowych, zwykle <105 CFU/ml (CFU – colony forming unit, jednostka tworząca kolonię). Stan taki jest utrzymywany dzięki:
- kwaśnemu pH soku żołądkowego
- ruchom perystaltycznym jelit
- przeciwbakteryjnemu działaniu soku trzustkowego (za co odpowiadają enzymy proteolityczne i lipolityczne)
- warstwie śluzu z wydzielniczymi IgA
- zastawce krętniczo-kątniczej.
Zaburzenie któregokolwiek z tych mechanizmów powoduje w jelicie cienkim rozplem flory bakteryjnej charakterystycznej dla jelita grubego. Następstwem jest kompetycyjne pochłanianie przez zasiedlone bakterie niezbędnych substancji odżywczych dostarczanych z pożywieniem. Powoduje to niedobory żywieniowe.
Definicja
Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego to nadmierny rozplem bakterii zwykle zasiedlających jelito grube w świetle jelita cienkiego, powodujący zaburzenia trawienia i wchłaniania pokarmów, zwłaszcza tłuszczów i witaminy B12. Przerost ten jest konsekwencją zmian anatomicznych i czynnościowych w przewodzie pokarmowym.
Epidemiologia
Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego coraz częściej jest rozpoznawany u chorych:
- z chorobami przewlekłymi zaburzającymi perystaltykę jelit
- z wrodzoną lub nabytą wadą anatomiczną jelit (np. przetoką pooperacyjną)
- długotrwale stosujących leki hamujące wydzielanie kwasu solnego.
Zespół ten występuje u:
- 50% chorych z cukrzycą
- 30-50% z mukowiscydozą
- 40% z twardziną układową
- 30-40% z chorobą Leśniowskiego-Crohna
- 20-40% z marskością wątroby
- 30-40% z przewlekłym zapaleniem trzustki
- od kilku do >50% chorych z zespołem jelita nadwrażliwego.