Alergia na pokarm
Elżbieta Jarocka-Cyrta, Mirosław Jarosz
Wstęp
W ostatnich dziesięcioleciach obserwujemy zwiększoną częstość występowania alergii na pokarm u dzieci i dorosłych oraz nowe manifestacje kliniczne tej choroby. Rośnie liczba przypadków ciężkich reakcji anafilaktycznych po spożyciu pokarmu. O wystąpieniu i przebiegu choroby alergicznej decyduje odpowiedź układu immunologicznego gospodarza na spożyte alergeny białek pokarmowych oraz czynniki genetyczne i środowiskowe.
Poznanie mechanizmów patogenetycznych alergii na pokarm umożliwia przerwanie tych powiązań i wdrożenie skutecznej terapii.
Alergeny
W przewodzie pokarmowym zachodzą dwa procesy: wchłanianie pokarmów i obrona gospodarza przed dostającymi się tą drogą obcymi alergenami. W górnej części przewodu pokarmowego dominuje oddziaływanie antygenów pokarmowych, podczas gdy w jelicie czczym i grubym przeważają antygeny drobnoustrojów.
Każdego dnia przewód pokarmowy eksponowany jest na ogromną ilość białek pochodzących z pokarmu. Białka są trawione do krótkich peptydów przez proteazy przewodu pokarmowego, a następnie wchłaniane na drodze transportu zależnego od sodu. Proces jelitowej degradacji białek nie prowadzi do całkowitej destrukcji antygenów, a powstałe peptydy o masie cząsteczkowej ok. 1100 Da pozostają immunoreaktywne.
Mechanizmy obronne w przewodzie pokarmowym
Bariera śluzówkowa
Bariera śluzówkowa stanowi pierwszą linię obrony przed kontaktem obcych antygenów z układem immunologicznym przewodu pokarmowego. W jej skład wchodzą:
- spolaryzowane ściśle połączone ze sobą komórki nabłonkowe
- warstwa śluzu
- enzymy jelitowe
- enzymy rąbka szczoteczkowego
- sole żółciowe
- niskie pH żołądka
- lizozym
- laktoferyna
- immunoglobulina s-IgA.
Łączne działanie tych czynników prowadzi do obniżenia immunogenności antygenów.
W warunkach fizjologicznych ścisłe przyleganie enterocytów uniemożliwia przechodzenie przez przestrzenie międzykomórkowe cząsteczek o masie >600 Da. Bariera jelitowa ogranicza penetrację cząsteczek białkowych i drobnoustrojów ze światła przewodu pokarmowego, ale jej nie uniemożliwia. Dowodem na to jest możliwość wykrycia białek pokarmowych w surowicy oraz obecność pojedynczych bakterii jelitowych w krezkowych węzłach chłonnych.
Mechanizmy immunologiczne
Prawidłowy rozwój i aktywność układu immunologicznego przewodu pokarmowego determinuje:
- liczba mikroorganizmów
- rodzaj mikroogranizmów
- antygeny pokarmowe.
Mechanizmy immunologiczne uczestniczące w zabezpieczeniu organizmu przed obcymi antygenami dzielą się na:
- nieswoiste
- swoiste.