Układ pokarmowy w chorobach nowotworowych
Andrzej Dąbrowski
Wstęp
Wśród zmian w układzie pokarmowym powstających u chorych na nowotwory złośliwe można wyróżnić:
- zmiany w przebiegu nowotworów spoza układu krwiotwórczego
- zmiany w przebiegu nowotworów układu krwiotwórczego.
Zmiany w przebiegu nowotworów spoza układu krwiotwórczego
U ok. 20% chorych na nowotwory złośliwe występują zmiany w układzie pokarmowym. Powstają one w wyniku:
- bezpośredniego naciekania z narządu, w którym rozwinęło się ognisko pierwotne (szerzenie się przez ciągłość)
- rozsiewu w jamie otrzewnej (szerzenie się przez samowszczepianie)
- rozsiewu drogą naczyń krwionośnych lub chłonnych (przerzuty).
Umiejscowienie
Wtórne ogniska nowotworowe powstają w różnych narządach układu pokarmowego:
- w przełyku – głównie w wyniku bezpośredniego szerzenia się nowotworów
- oskrzeli
- żołądka
- w żołądku – najczęściej są to przerzuty raka piersi
- w dwunastnicy – najczęściej są skutkiem bezpośredniego naciekania raka trzustki
- w jelicie cienkim – przerzuty czerniaka złośliwego
- w jelicie cienkim i grubym – zmiany naciekowe w przebiegu nowotworów sąsiednich narządów
- żołądka
- trzustki
- dróg żółciowych
- nerki
- okrężnicy
- przestrzeni zaotrzewnowej
- miednicy mniejszej
- w trzustce – przerzuty nowotworów
- płuca
- przewodu pokarmowego
- nerki
- w wątrobie – guzy przerzutowe są najczęstszą postacią nowotworu złośliwego wątroby; lokalizują się tu przerzuty
- gruczolakoraków jelita grubego i odbytnicy oraz trzustki, żołądka, jelita cienkiego
- raka piersi
- mięsaków (zlokalizowanych w kończynach, jelitach, pozaotrzewnowo)
- czerniaka złośliwego
- raka jajnika
- raka płuca (drobnokomórkowego i niedrobnokomórkowego), który rzadko daje przerzuty do wątroby.